Nem lesz ingyen a Facebook sem: összeszedtük, melyek lesznek a fizetős alkalmazások

2023. január 24. 14:22

​​​​​​​Napok óta terjed a sajtóban, hogy tavasztól fizetni kell majd a Facebook, a Messenger és az Instagram vagy éppen a Spotify használatáért is. Noha nem közvetlenül, hanem az adatforgalmunkon keresztül. Mutatjuk, mely alkalmazások lesznek pár hónap múlva már csak az adatforgalmunk terhére használhatók.

2023. január 24. 14:22
null

A Telekomnál március 31-én lép majd életbe a módosítás, amelynek eredményeképpen aztán a mobilok havidíj-csomagjaiban elérhető adatmennyiséget „a saját tartalmukkal nem csökkentő” alkalmazások használata is terhelni fogja.

Melyik alkalmazások lesznek fizetősek?

A Magyar Telekomnál a következő alkalmazások lesznek fizetősek: a Facebook, az Instagram, a Messenger, a WhatsApp, a Waze navigációs alkalmazás, a Spotify, a Tidal, az Apple Music és a Deezer zenei streaming app, valamint a Telekom TV GO és az HBO Max videós streaming alkalmazás is.

Mekkora extra adatforgalomra kell készülnünk?

Ha díjcsomagunknak köszönhetően a fent említett alkalmazások használata eddig nem terhelte adatkeretünket, fontos tudnunk:

száz darab üzenet küldése és fogadása a Messengerben mindössze 10 kilobyte adatforgalmat generál majd

a Magyar Telekom ügyfeleinél, ha pedig valaki egy percet böngészik a Facebookon, az körülbelül két megabyte adatforgalommal számolhat.

Fizetős alkalmazások: nincs már korlátlan hozzáférés

A Yettel ügyfeleit is érinti az átállás: a telekommunikációs cég egyes szolgáltatásait teljes egészében kivezeti,

így ezeket a változás napjával törölni fogják az ügyfeleknél.

Bizonyos esetekben a mobilinternet-hozzáférési szolgáltatás nem szűnik meg, de annak igénybevételi feltételei átalakulnak, és a változás napjával a szolgáltatás már nem biztosít korlátlan hozzáférést kiemelt tartalmakra. Vagyis a korlátlan e-mailezés, a facebookozás – és más social appok használata –, az HBO szolgáltatáscsomag, a Yettel TV, a TV2 Play Premium, valamint a Yettel Music és Deezer szolgáltatásokra.

A Vodafone pedig már korábban lépett.

A szolgáltató döntött arról, hogy internet csomagjai közül kivezeti az úgynevezett zero rate adatopcióit. Vodafone Pass adatopciókat pedig 2023. március végéig még használhatják a szolgáltató meglévő ügyfelei.

Nyitókép: Kirill Kudryavtsev / AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kirishitan
2023. március 19. 07:51
1 megabit per másodpercig ingyen internet a mobilszolgáltatóknál és használjatok nyílt forráskódú (ingyenes) közösségi felületeket pl. Signal, Telegram stb.
Kivűlálló
2023. március 18. 23:26
Semmi szükségem a facebookra (és más, fentebb felsorolt szarságra sem)!
Globalfake
2023. március 18. 11:08
mi a kurva anyjukért nem tudják ezt normálisan elmagyarázni???? Ködösített szar dumák mennek mindenütt.
fodorszil
2023. február 20. 20:32
ezért kell áthúzni a BTerv.net -re ott legalább niztonságban vannak az ember adatai is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!