Memphisben elbocsátottak öt fekete rendőrt túlzott erőszak alkalmazása miatt

2023. január 21. 08:57

Egy közúti ellenőrzéssel kezdődött minden...

2023. január 21. 08:57
null

Az egyesült államokbeli Memphisben a rendőrség elbocsátott öt rendőrt az áltáluk alkalmazott túlzott erőszak, valamint a hatósági eljárás során történt beavatkozás és a segítségnyújtás elmulasztása miatt – közölték pénteken helyi tisztviselők. Az eset egy közúti ellenőrzéskor történt, amikor egy férfit megállítottak, majd őrizetbe vettek, később azonban – a kórházba szállítást követően – meghalt. A rendőrség belső vizsgálatot folytatott az áldozat, a fekete bőrű Tyre Nichols letartóztatásával kapcsolatban.

Az öt elbocsátott rendőr mind fekete bőrű

– számolt be a hatóságok szóvivője.    

Az áldozat hozzátartozói azzal vádolták meg a rendőröket, hogy megverték Nicholst, és szívrohamot okoztak neki.

A hatóságok szerint Nichols orvosi vészhelyzetben volt. A férfit azután vették őrizetbe, hogy egy balesetnél az ütközés után elfutott a helyszínről, de a rendőrök elfogták. Ekkor légszomjra panaszkodott, ezért kórházba szállították. A hatóságok szerint a halál okát még nem állapították meg. A rokonok úgy vélekedtek, Nicholsnál az okozott szívleállást és veseelégtelenséget, hogy a rendőrök megverték.   

Memphis rendőrfőnöke, Cerelyn Davis, valamint Jim Strickland polgármester azt mondta, hogy a letartóztatásról készült videofelvételeket a rendőrség nyomozásának befejezése után fogják nyilvánosságra hozni. Ezt a család is megtekintheti. Ben Crump és Antonio Romanucci ügyvédek, akik az áldozat családját képviselik, pénteken közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy támogatják a hatóságok döntését a rendőrök elbocsátásáról. Az ügyvédek ugyanakkor továbbra is követelni fogják az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot, egyben

tervezik a videofelvételek felülvizsgálatát,

hogy tisztázzák a Nichols halálához vezető körülményeket.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. január 21. 18:39
Bajban a béelem?
Karvaly
2023. január 21. 15:08
Nem lepődnék meg, ha ezek után nem tudnák feltölteni a rendőri állományt, tehát a bűnözőknek szabad lenne a vásár, aki megteheti, az megfizeti az állandó biztonsági szolgálatot - és, mivel ugyanezek a szolgálatok védik a politikusokat, "NGO donorokat" és a bírókat is, ezért ezen magánrendőrségek soha nem lesznek feljelentve, elszámoltatva, lényegében szabad kezet kapnak az erőszakra. A egészség után a közbiztonság is azé lesz Amerikában, aki meg tudja fizetni.
FreedomEva3
2023. január 21. 13:17
Szörnyű ez a rásszizmus, de te lleg! Ideje, hogy az összes fekete visszaköltözzön Afrikába. Most már szabadok, mehetnek, s csinálhatnak szabad és virágzó demokráciát Afrikában. Just do it!
Welszibard
2023. január 21. 12:56
Miért nem várta meg a rendőrfőnők az orvosi vizsgálat eredményét? Vagy azért kellett kirúgni őket, meg a fajtársak BLM bosszüjától jobban félt mint az igazságtól? Valaki a múltkor feltett ide egy-két memphisi utcai videót drogosokról, hajléktalan zombikról, szemét és mocsokhalmokkal teli utcákról, parkokról. Na, ide elmehetne Tarr Béla filmrendező sopánkodni és együttérezni, itt aztán kedvére csinálhatna filmet, feltéve ha az ottani állam őt támogatná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!