Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Kreml: Félrevezettek minket a minszki megállapodásokkal, helyes döntés volt az Ukrajna elleni invázió

2023. január 31. 14:43

Peszkov szerint a volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írtk alá a minszki megállapodásokat.

2023. január 31. 14:43
null

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz elnök „mindent abszolút helyesen tett” az Ukrajna elleni invázió elrendelésével – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a BBC brit közszolgálati televízióban hétfőn bemutatott Putin vs the West című dokumentumfilmjében ismételten elismerte, hogy a 2015-ben aláírt, az ukrajnai békés rendezés alapjának tekintett minszki megállapodások lehetővé tették az ukrán hadsereg megreformálását és egy nemzetközi koalíció létrehozását Oroszország ellen. Angela Merkel volt német kancellár a Die Zeit hetilapnak nyilatkozva decemberben elismerte: a megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre. Később hasonló szellemben nyilatkozott Francois Hollande francia exelnök is.

Tudjuk, hogy mind Porosenko, mind pedig Merkel és Hollande megerősítette, hogy számukra, vagyis Ukrajna, Franciaország és Németország számára

a minszki megállapodás-csomag nem volt egyéb egy paravánnál, amellyel azt a szándékukat álcázták, hogy Ukrajnát felkészítsék a Donyec-medencei probléma erőszakos megoldására. Ez ismét alátámasztja, hogy Putyin abszolút helyesen cselekedett, amikor úgy döntött, hogy a Donyec-medencében élő emberek megmentése érdekében elindítja a különleges hadműveletet” – mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Moszkva a Donyec-medencének nyújtott orosz katonai segítség lehetőségét már nyolc évvel az invázió kezdete előtt is fontolóra vette-e. „Nem, ez a kérdés nem merült el. Természetesen figyelemmel kísértük, ami Ukrajnában történik, és láttuk Ukrajna folyamatos militarizálódását, láttuk arra való készülődését, hogy megpróbálja erőszakkal megoldani a Donyec-medence problémáját, ami természetesen azonnal megszüntette volna a minszki megállapodások létét, amelyek mára már a feledés homályába merültek” – mondta Peszkov.

Reakció a litvánokra

Gitanas Nauseda litván elnöknek azzal a felhívásával kapcsolatban, hogy a Nyugat lépjen át bizonyos „vörös vonalakat”, és bocsásson harci repülőgépeket Ukrajna rendelkezésére, Peszkov kijelentette:

„Látjuk a balti országok, Lengyelország képviselőinek nagyon-nagyon agresszív hozzáállását.

Ők nyilvánvalóan készek mindent megtenni, hogy kiprovokálják a konfrontáció további erősödését, valószínűleg nem sokat törődve a következményekkel”.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ilyen körülmények között az európai folyamatok motorját jelentő nagy országok vezetői nem ellensúlyozzák az ilyen „szélsőséges hajlamokat”. Közölte, hogy Oroszország számításba veszi azt a lehetőséget, hogy a kollektív Nyugat országainak részessége a konfliktusban tovább növekedhet, ám, mint mondta, „ez nem segít megváltoztatni az események menetét.”

(MTI)

Nyitókép: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK /  AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JoOnny
2023. január 31. 21:27
Ha az orosz propaganda elkezdi nyíltan használni az invázió szót, akkor a különleges katonai hadművelet igencsak nyerésre áll.
Pusztuljatokglobalomajmok
2023. január 31. 19:05
Na faxopó nyomorult véglények .. ti akik ideokádtok .. Balosok,Szocik,Libernyákok,Posztkomunisták,Globalista nemzetellenes férgek .. 2014-15-ben az EBESZ, Oroszország, Németország és Franciaország közvetítésével létrejött megállapodást, amelynek az ukrajnai rendezés alapját kellett volna képeznie. Az egyebek között a szakadár tartományoknak különleges alkotmányos státust előíró csomagot ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban erősítette meg. De mint láttuk, ez sem érdekelt senkit! Sem Ukrajna, sem pedig a Nyugat nem akarta végrehajtani egy pillanatig sem a minszki megállapodást, és csupán imitálták az ENSZ BT által elfogadott határozat iránti elkötelezettségüket. Angela Merkel egy interjúban elismerte, hogy a Nyugatnak esze ágában sem volt Kijevet rábírni a minszki megállapodás teljesítésére. Ehelyett a cél az volt, hogy időt nyerjenek, és azt Ukrajna katonai megerősítésére használják ki.
Szabó Tamás
2023. január 31. 18:19
Oroszo-ból nézve tényleg meghibbantak a nyugati országok... ezek után nehéz lesz újra elhitetni, hogy ezek "kultúrnépek"...
18.0 fok
2023. január 31. 18:04
abszolút helyes döntés. az orosz hullák mindig jó kedvre derítenek mindenkit. nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!