Rossz hír a baloldalnak – 2006 óta nem tudja senki megelőzni a Fideszt

2023. január 11. 12:14

A jelenlegi kormánypártok a Gyurcsány Ferenc vezette szocialistáktól vették át tizenhét éve az első helyet a támogatottsági versenyben. Az MSZP azóta szinte teljesen eltűnt, új pártok alakultak az ellenzéki térfélen, de ők sem tudtak a Fidesz nyomába eredni.

2023. január 11. 12:14
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A Nézőpont Intézet minap közzétett felmérése szerint hatalmas előnnyel vezet a Fidesz a támogatottsági versenyben, ahogy a Medián friss kutatása is azt támasztja alá, hogy az ellenzék a kanyarban sincs a népszerűséget tekintve. 

Pedig a jelenlegi energiaválságot figyelembe véve sokan arra tippeltek, hogy a kormánypártok radikális népszerűségvesztést könyvelhetnek majd el, de a jelek szerint a Fidesz támogatottsága erősen válságálló. Olyannyira, hogy nagyon vissza kell mennünk az időben olyan kutatási eredményhez, amely más párt elsőségét mérte. 

A fordulat éve

A felmérések szerint a Fidesz-KDNP még 2006-os baloldali győzelemmel zárult választások, és az azt követő megszorítások bejelentése után – de még az őszödi beszéd kiszivárgása előtt – vette át a vezetést – akkor még a szocialistáktól. A Gyurcsány Ferenc vezette MSZP 48 százalékos eredménnyel nyerte az akkori választást, a 42 százalékos Fidesz-KDNP előtt.

Ám az MSZP ekkor örülhetett utoljára ekkora támogatottságnak, hamar megfordultak az arányok, már 2006 nyarán több százalékkal lehagyta őket a jobboldal, de Gyurcsány Ferenc beszédének nyilvánosságra kerülése végképp a szakadékba taszította a szocialista pártot, amelyre a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz már több mint, húsz százalékot vert 2006 őszén.

Amikor zárult az olló

Az MSZP pedig nem is tudott kimászni már a gödörből, a különbség pedig a két párt között 30 százalékos lett, amit aztán először a 2009-es európai parlamenti választás „hitelesített” : a Fidesz-KDNP 56 százalékot szerzett az MSZP 17 és az akkor feljövő Jobbik 14 százalékával szemben. Ezután már nem volt meglepetés a 2010-es kétharmados győzelem,

amelyet azonban a trendekkel ellentétben nem követett visszaesés.

Az év végén a Századvég szerint a biztos szavazó pártválasztókat 65 százaléka szavazott volna a Fideszre, míg az MSZP-re csak 17. A biztos szavazók közötti hatvan százalékos támogatottságot aztán tovább tartotta a Fidesz 2011-ben.

Egy évvel később viszont hullámvölgybe került, olyannyira, hogy egészen szűkre zárult az olló a kormánypártok és az MSZP között.

Ám végül nem következett be fordulat, pár hónappal később már újra húsz százalékos lett a különbség, 2014-ben pedig újra jött a kétharmad. A következő évek sem hoztak változást: 2015 végén a biztos választók fele a Fideszre adta volna a voksát, miközben az ellenzéki oldalon csak a Jobbik előretörése és a DK feltűnése hozott változást a kutatásokban. Az MSZP 2017 szeptemberében történelmi mélypontra zuhanva 10 százalék alá esett.

Együtt sem ment

Egy évvel később, a Fidesz-KDNP újabb kétharmados győzelme után a kormánypártok még tovább erősödtek, többen szavaztak volna rájuk, mint a választáson – bár ezt többen a győzteshez húzás jelenségével magyarázták.

Forrás: kozvelemenykutatok.hu

A kutatásokban mért növekvő előny a 2019-es európai parlamenti választásokon nyert újra igazolást, ahol a Fidesz 52 százalékot szerzett, a 16 százalékos, második DK előtt.

Az ellenzék az egyetlen maradék lehetőség felé nyitott, és 2020-ban úgy döntött, hogy együtt méretteti meg magát a két évvel későbbi országgyűlési választáson, így a közvélemény-kutatók is együtt kezdték kezelni a közös listán induló a balliberális oldalt. Az ellenzéki pártok, a támogatottsági eredményeiket összeadva, már meg tudták közelíteni a Fidesz-KDNP-t, sőt 2021-ben több kutatás is azt mérte, hogy baloldali előválasztás előtt átvették a vezetést, de a lendület nem tartott sokáig,

az előválasztás nemhogy növelte volna az ellenzéki tábort, hanem éppen hogy amortizálta.

Így fordultunk rá 2022-re, amely elhozta a negyedik kétharmados Fidesz győzelmet.

Ahogy pedig a többi választás után, most sem változott semmi, holott a kormányoldalnak minden eddiginél súlyosabb problémákkal kellett megküzdenie. A Fidesz támogatottságának azonban az orosz-ukrán háború kapcsán kialakult gazdasági válság sem ártott – ahogy azt a fent említett friss közvélemény-kutatások is jelzik. 

***

 

 

Nyitókép: a Fidesz nagygyűlése Debrecenben 2014. április 5-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2023. január 11. 17:42
Szépek ezek a számok, de kb semmire nem jók. 2026-ban oda a 2/3 és nagy valószínűséggel az abszolút többség is. Ezért jobban teszi a fidesz ha minél hamarabb elgondolkodik azon hogy választási szövetséget kössön a Mi Hazánkkal annak érdekében hogy a moslék még véletlenül se rughasson labdába. Persze ehhez engedni kell át a hatalomból és el kell felejteni a lopást.
Reszelő Aladár
2023. január 11. 17:28
A FIdesz a népszerűségét javarészt annak is köszönheti, hogy 2006 óta nem volt olyan történelmi pillanat, amikor az emberek jobba kívánták volna, hogy más vezesse őket mint Dr Miniszterelnök. Amikor éppen válság volt akkor azért, amikor meg nem volt, akkor meg szépen gyarapodtak, tehát azért. Amúgy 2002 is a legnépszerűbb párt voltak, de akkor sikerült lehajrázni őket (hogy volt-e csalás, már mind1), 2006-ban pedig csak később lett világos, hogy az MSZP győzelme egy nagy csalás volt. Ennek az elismerése később Őszödi beszédként híresült el.
Vidėken újrakezdő
2023. január 11. 16:24
"Pedig a jelenlegi energiaválságot figyelembe véve sokan arra tippeltek, hogy a kormánypártok radikális népszerűségvesztést könyvelhetnek majd el." Minden pártnak vannak hibái, a Fidesznek is, de egy ilyen rizikós helyzetben nem szabad kormányt váltani, pláne hazaáruló baloldalit.
LancelotDuLac
2023. január 11. 15:31
Hazugság! XDDD Az előválasztás ideje alatt (2021 -ben) megelőzte az ellenzék a fideszt ráadásul úgy, hogy még GYURCSÁNY IS VELÜK VOLT!!!, Az más kérdés, hogy a takonygerincű MZP szétverte az aljas, mocskos, alattomos retorikájával az ellenzéki, összefogást és a szavazótáborát! neki köszönhetően nyert nagyon könnyedén és a legnagyobb mértékben Orbán! MZP gyakorlatilag átjátszotta, elárulta az ellenzéket amcsi pénzen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!