Klaus Iohannis: Románia 2023-ban is minden támogatást megad Ukrajnának

2023. január 17. 18:33

A román államfő szerint Bukarest erősíteni fogja stratégiai partnerségét az Amerikai Egyesült Államokkal.

2023. január 17. 18:33
null

Románia 2023-ban is minden szükséges támogatást megad Ukrajnának és Moldovának, idén a schengeni övezet tagjává akar válni, ugyanakkor az energetikai biztonság ügyét is külpolitikája prioritásaként kezeli – hangoztatta Klaus Iohannis államfő kedden, a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt mondott beszédében.

A román elnök a 2022-es esztendő mérlegét megvonó és a román külpolitika idei céljait felvázoló elemzésében leszögezte: Bukarest erősíteni fogja stratégiai partnerségét az Amerikai Egyesült Államokkal, ugyanakkor növelni szeretné szerepét és befolyását az EU-ban, és a NATO-ban. Románia az európai országok közül elsősorban stratégiai partnereivel akarja kétoldalú kapcsolatait fejleszteni:

Iohannis szerint ezen 12 ország közé tartozik Magyarország is.

A román államfő elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, és azt ígérte: Bukarest továbbra is mindent megad Kijevnek és Chisinaunak mindaddig, amíg szükséges, a két - immár tagjelölt - ország európai uniós integrációjának támogatását is beleértve.

„Románia példásan reagált”

A bukaresti külképviseletek vezetői előtt elmondott évértékelőjében a román elnök megállapította: Oroszország Ukrajna ellen indított törvénytelen háborúja nyomán minden megváltozott, de szerinte Románia példásan reagált az EU és a NATO határainál kialakult válságra. Iohannis az ország határait átlépő 3,3 millió ukrajnai menekültnek nyújtott segítségre, a 11 millió tonnányi, Románián keresztül exportált ukrán gabonára, az Ukrajnának szánt külföldi segélyszállítmányok útját megszervező szucsávai logisztikai központ kialakítását említette.

(MTI)

Nyitókép: Malte Ossowski / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance / AFP 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. január 18. 12:06
All inn!
sorivo4
2023. január 18. 00:20
Szerintem akkor osszuk is fel Ukrajnát egymás közt, mi NATO-országok, és ezzel mentsük meg az orosz agressziótól. A románoknak a combja kell vagy a szárnya?
amca
2023. január 17. 23:48
Ostoba aszász. Remélem föltaláltad a 100 éves háborút.
kozmosz
2023. január 17. 23:24
Kurvákat is küldenek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!