Hivatalos: véget vetne a migránsok visszatoloncolásának a Frontex új vezetője

2023. január 20. 13:05

„Ki akarom nyitni az ajtókat” – szögezte le Hans Leijtens.

2023. január 20. 13:05
null

Hans Leijtens a holland katonai rendőrség korábbi parancsnoka az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex új igazgatója. Az első sajtótájékoztatójában megígérte,

megszüntetik a migránsok visszatoloncolását.

A Frontexet egyébként azzal vádolják, hogy az EU külső határairól kitoloncolták a migránsokat, valamint azokat eltusolták. Mint Leitjens mondta, tudja, hogy mennyi bizalmat vesztett el a Frontext, és helyre akarja ezt állítani. „A visszatoloncolások nem törvényesek” – hangsúlyozta Leitjens – „Tilos. Felelős vagyok azért, hogy az embereim ne vegyenek részt semmiben, amit úgy hívnak, hogy visszatoloncolás. Azt hiszem, ez teljesen világos, és ez az a jogi keret, amelyben dolgozom.”

Átlátható Frontexet akar

Leijtens szerint Európa külső határainak védelme és az alapvető jogok kéz a kézben járnak. Azt is többször megígéri, hogy a Frontex átláthatóan fog működni a vezetése alatt. Az új igazgató megpróbálja elérni azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek azzal vádolják az ügynökséget, hogy együttműködik például a líbiai parti őrséggel.

– mondja. „Ki akarom nyitni az ajtókat. A nem kormányzati szervezeteket szívesen látjuk, ha tájékoztatnak minket és engem. És biztosítom őket, hogy választ kapnak a kérdéseikre.”

Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik