Afganisztánban kitiltják a nőket az egyetemekről

2022. december 20. 18:54

Bekeményítettek a tálibok.

2022. december 20. 18:54
null

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok felsőoktatási minisztériuma kedden határozatlan időre kitiltotta a nőket az egyetemekről. A tárca szóvivője által is megerősített körlevél utasítja az állami és a magánegyetemeket is, hogy a kormányzati döntéssel összhangban haladéktalanul tiltsák ki a női hallgatókat.

A helyi sajtó december 7-én jelentett arról, hogy noha az afganisztáni tálibok megtagadták a lányoktól a középiskolai továbbtanulás lehetőségét, váratlanul mégis engedélyezték az érettségi bizonyítvány megszerzését. A sikeres bizonyítvány megszerzése eddig megnyithatta a nők számára még nyitva álló egyetemi oktatás lehetőségét.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve a szorosan értelmezett iszlám előírásait, kizárva őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

(MTI) 

Nyitókép: Wakil kohsar / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2022. december 21. 09:00
Kitiltják a nőket a tálibok? Most nagyon meglepődtem. Gondolom a transzneműek jogain még erősen gondolkodnak. De a viccet félre téve ha lenne jó sok olajuk, ez a hír fel sem merülne. A német kancellár már ott boltolna velük.
critical man
2022. december 21. 03:37
Nocsak, egyetemek, így többes számban? Kiknek? „az ország lakosságának 60-61 százaléka írástudatlan” https://ujszo.com/panorama/10-millio-afgan-analfabeta
ZeroTadpole8073
2022. december 20. 21:46
Pedig Sz.Tímea azt mondta, jó munkát végzett ott. Vissza kéne küldeni most, hogy nincsenek ott az amerikaiak. Asszem gyorsan megváltozna véleménye, talán már nem szeretné annyira az Afgán népet.
elfújta az ellenszél
2022. december 20. 20:30
Ezek szerint a tálibok nem a kabuli egyetem gender szakos tanszékére jártak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!