„Jó irányba vittük ezt az országot!” – Antall József minisztere emlékezik vissza

2022. december 12. 12:14

Az Antall-kormány egykori munkaügyi minisztere, Kiss Gyula adott interjút a Szent István Intézetnek.

2022. december 12. 12:14
null

Most van 29 éve, hogy tragikusan korán, a kormányzásra kapott négyéves mandátum kitöltése előtt, 1993. december 12-én elhunyt Antall József.

A rendszerváltoztatást követő első szabadon választott kormány miniszterelnökére emlékezve a Szent István Intézet interjút készített Dr. Kiss Gyula jogásszal, az Antall-Boross-kormány legfiatalabb tagjával, a Kisgazdapárt színeiben kormányba kerülő munkaügyi miniszterrel.

A videóban Kiss Gyula felidézi a kormányalakítás körülményeit, beszél Antall József világpolitikát is formáló politikusi nagyságáról, máig érvényes történelmi felismeréseiről. A beszélgetésben szó esik a „kamikaze” jelzővel is illetett kormány rendkívül szűk mozgásteréről, a korabeli kiélezett belpolitikai viszonyokról, különösen az MDF-SZDSZ vonatkozásában, valamint a miniszterelnök személyiségéről is.

Kiss aláhúzza, hogy Antall József nem beteg emberként kormányzott, nem így tekintett rá a kabinetje sem. Csak néhány héttel halála előtt érezték, hogy nagy baj van. A kormányától ekkor ezekkel a szavakkal vett búcsút Antall József: „Ha már az életemmel nem tudok segíteni nektek, remélem, segítek a halálommal.”

A Szent István Intézet videóinterjúja főhajtás a 29 éve meghalt miniszterelnök előtt.

A beszélgetés itt tekinthető meg

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragstar
2022. december 12. 18:55
Így igaz,mindent vittek.
machet
2022. december 12. 16:04
Antall úriember személye nem volt alkalmas arra hogy ellenálljon a már akkor nyomuló nyugati brigádnak.Már az elején sok mindenre rátették a kezüket és vissza is rendeződtek fontos dolgok.Sajnos.
states
2022. december 12. 15:17
Jó irányba? Alattatok privatizálták szét az országot a komcsik. Antall kancsal privatizációs miniszere, a nevére már nem emlékszem, nyomtalanul el is tűnt utána, mint aki jól végezte a dolgát...
kizökkentidő
2022. december 12. 14:55
Antall minisztere nem tud elfogulatlanul ítélkezni. Egy rendszerváltás óhatatlanul is fájdalmakkal járhat, csak nem mindegy, hogy mekkorákkal. A magyar rendszerváltás egy sikertelen történet mert a rendszerváltó pártok kiegyeztek a diktatúrát képviselő kommunistákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!