Amerikai választások: Kijevben rettegnek a republikánusok győzelmétől

2022. november 06. 17:20

Feszülten követik az amerikai félidős választás alakulását Ukrajnában, ugyanis nagyon nem mindegy számukra az eredmény: több republikánus képviselő is inkább a béketárgyalásokat erőltetné, nem a féktelen pénz- és fegyverszállítmányokat.

2022. november 06. 17:20
null

Kedden tartják az Egyesült Államokban a félidős választásokat, melynek az ukrán-orosz háború miatt különösen nagy jelentősége van. A Demokrata Párt politikája ismert: minden lépésükkel Ukrajnát segítik, gyakorlatilag szüntelenül ontják Kijevnek a fegyveres és egyéb adományokat. 

Ennek vége lehet, ugyanis a Republikánus Párt politikusai azt szeretnék, ha a felek mihamarabb megállapodnának egymással és véget érhetne a nyolc hónapja tartó vérontás. Marjorie Taylor Greene, a képviselőház republikánus párti tagja például a legutóbbi kampánybeszédében azt mondta, Bidenéket csak Ukrajna érdekli, az Egyesült Államok egyáltalán nem. 

A Sioux Cityben tartott beszédében a politikus kijelentette, a demokraták szélesre tárták a határokat, ám az egyetlen határ, ami őket érdekli, az Ukrajna, nem pedig Amerika déli része.

– szögezte le Greene. 

A képen Marjorie Taylor Greene. Fotó: Jeff Kowalsky/AFP
A képen Marjorie Taylor Greene. Fotó: Jeff Kowalsky/AFP

Hasonló véleményen van James David Vance ohiói szenátorjelölt, aki, bár nem ennyire nyíltan, de pedzegette, hogy a végtelenségig nem lehet azt csinálni, mint amit a mostani vezetés művel és

el kell zárni a pénzcsapot Ukrajna elől.

J.R. Majewski, egy másik republikánus képviselőjelölt is azért bírálta a Biden-adminisztrációt, amiért dollármilliárdos csekket ad Kijevnek, míg hazájukban is tombol az infláció. 

A Washington Post kommentárja szerint éles fordulat tapasztalható a republikánusok retorikájában, hiszen a párt szinte valamennyi tagja kiállt korábban Ukrajna megsegítése mellett, ám mostanra egymásra találtak Trump támogatói, a katonai beavatkozással szkeptikus politikusok és a Biden-ellenes parlamenti képviselők, hogy közösen tartsák nyomás alatt a régivágású, tradicionálisan középre húzó republikánusokat. 

Ennek eredménye egy repedés lett a Republikánus Párton belül, amely élesedni fog, amennyiben a párt többséget szerez a Kongresszusban és találkoznak Biden „erőteljes kéréseivel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érzelmes felhívásaival” –írja a portál

Kevin McCarthy republikánus kongresszusi képviselő szerint jelen gazdasági helyzetben nem lehet üres csekkeket kiállítani Ukrajnának. Élesen bírálta a washingtoni vezetést, amiért nem foglalkozik az amerikai határok megvédésével és ezt már az amerikaiak is érzik.

– szögezte le. 

McCarthy azzal folytatta, személy szerint folytatná Kijev támogatását, ám annak módszerét meg kell reformálni és átgondoltan kell támogatni őket az oroszokkal szembeni harcban. Joe Biden amerikai elnök úgy reagált mindezen vádakra, hogy a republikánusok mit sem értenek az Egyesült Államok jelenlegi külpolitikájához. 

– fogalmazott Joe Biden.

Nyitókép: Genya Savilov/AFP

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 07. 20:44
Ez a háború addig tart, amíg a résztvevő felek ebben érdekeltek. Az a fura helyzet állt elő, hogy a de facto hadviselő felek mindegyikének rövid távon megéri az egész, amíg a kölségeket rá tudják tolni Európára. Jó kérdés, hogy az itteni erőközpontok megreccsenése ugyan tartogat politkai hasznot, de a piacok bezuhanása már komoly veszteség lenne a multi cégeknek, fpleg akik az árbevételük egy jó részét azért még itt realizálják. Persze nem nő ez a piac olyan mértékben mint mások, de az itt élő kb 500 millió ember még mindig a leggazdagabb 1/4-be tartozik globális szinten. Ukrajna pedig az üllő a műhelyben. Nagyobb és nehezebb mint a legtöbb szerszám, de mégiscsak egy tuskó, akinek a rendeltetése, hogy üssék. Most éppen hangosak és önérzetesek, de amikor a mester mással kezd foglalkozni, a kutya sem ugatja meg.
Frakk a macskák réme
2022. november 07. 18:21
Ha a demokraták gyöznek, Ukrajnának akkor is vége, a fingos is megmondta kb. egy hete. Közgazdasági fogalommal ez a "gyárbezárási pont".
Dezsőke
2022. november 07. 09:59
Hasonló véleményen van James David Vance ohiói szenátorjelölt, aki, bár nem ennyire nyíltan, de pedzegette, hogy a végtelenségig nem lehet azt csinálni, mint amit a mostani vezetés művel és el kell zárni a pénzcsapot Ukrajna elől. A győzelem , a béke mondata
Salamander
2022. november 07. 09:21
"Kijevben rettegnek a republikánusok győzelmétől". Nyilván, hiszen ahogy jönnek a republikánusok, vége lesz a dolce vita d'oro-nak, hiszen ekkora pénzt Ukrajnába még soha senki nem tolt bele ilyen rövid idő alatt. Ráadásul teljesen feleslegesen - nyilván fű alatt nem, hiszen ez minden idők legnagyobb pénzmosása -, ugyanakkor ezt a pénzt az amerikai- europai adófizetők soha nem fogják viszontlátni. Mindezeken túl, ennyi pénzből - amit ebbe e mocsok színészbe nyomtak az amerikaiak és európai csicskái - már az összes (nagy részét) szociális problémát meg lehetett volna oldani a földön: legalábbis ami a gyermekmunka, a gyermekéhezés, a gyermekszegénység és a gyermekkereskedelem tárgyában felmerült eddig. És ez nem "demagógia"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!