Segítséget kapnak a hatósági árral terhelt falusi kisboltok!

2022. november 14. 11:40

A falusi kisboltok működési támogatást kapnak a hatósági árak okozta terheik enyhítésére – értesült a Mandiner a hétfői kormányzati bejelentés előtt.

2022. november 14. 11:40
null
Joó István
Joó István

Új működési pályázatot ír ki a kormány a 2000-esnél nem nagyobb lélekszámú kistelepülések minden olyan üzlete számára, amely alapvető, köztük hatósági árassá nyilvánított élelmiszereket értékesít – tudtuk meg Gyopáros Alpár kormánybiztostól. A cél, hogy a nagy üzletláncokkal szemben komoly versenyhátrányt elszenvedő, csekélyebb forgalmú, kevésbé tőkeerős kisboltok

átvészeljék a Covid, az energia-áremelkedések, az infláció és a hatósági árak okozta hátrányokat.

A multi bolt- és áruházláncok, bevásárlóközpontok óriási előnyben vannak az arányaiban sokkal kisebb forgalmú és bevételű falusi kisboltokkal szemben, melyek mégis ezeknek a településeknek a lakosságmegtartásához, élhetőségéhez járulhatnak hozzá.

Nem előzmény nélküli ez az intézkedés. A Magyar Falu Program keretében nemcsak közszolgáltatásokat támogat a kormány, hanem piaci szereplőket is. Mikro- és kisvállalkozás-fejlesztési programmal is előrukkoltak, tavaly kisboltfejlesztési program lépett életbe, mely főleg épületrekonstrukciókra, eszközbeszerzésekre szólt, 1450 nyertes pályázó élt a lehetőségekkel.

Úgy látszik, a kormány nem hagyja magukra az utóbb életre hívott, illetve megerősített kisboltokat. A tojás és a burgonya bevonásával immár kilenc élelmiszerfajtára vonatkozó hatósági ár eleve a kiskereskedelmet terheli; a nagykereskedelemnek nem kell árstopos szinten, azaz nyomott áron adnia a szóban forgó alapvető élelmiszereket. Ám a kiterjedt, tőkeerős, 

multinacionális áruházláncok összehasonlíthatlanul több termékkört kínálnak,

óriási a forgalmuk, könnyen „benyelik” az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó hatósági ár okozta veszteségeket.

Nem így a falusi kisboltok. A rövidesen megjelenő működési pályázat nyújtotta támogatás milliós nagyságrendű; elszámolható vele bérköltségtől a rezsiig és üzemanyagköltségig sok minden, ami által a kis üzletek elkerülhetik a bezárást.

 

Fotó: Facebook

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
18.0 fok
2022. november 14. 14:58
lassan azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy ez a hatósági árazás kinek is jó pontosan a kormányt leszámítva, hogy a kommunikációs barbatrükkjein keresztül nyugtassa a hülyéit. a kereskedőnek nem jó, mert tönkremegy. a vásárlónak nem jó, mert minden másban duplán, ha nem többszörösen megfizeti a hatósági árakat, erre bizonyíték a fékeveszettül tomboló infláció. kinek jó ez?
fatman
2022. november 14. 12:58
Szuper, de ebből megint eljárás lesz ellenünk... Mondjuk sztem megnyerjük... Arra hivatkozva, h bárki nyithat boltot faluban
luxusbatar
2022. november 14. 12:17
Mondjuk a faxom kivan, hogy most jövök az Aldiból, de pl kristálycukrot, meg étolajat nem tudtam venni. Liszt volt, bár nem a hatósági áras.
Dr. Greta Grünberg
2022. november 14. 12:16
A falu retrográd feudális csökevény. Mesterséges életben tartása túl sokba kerül. (Menekülteknek talán még megfelelő élettér lehet...) Ma már nem kapálnak, háztájiznak ott se. Az emberek a pörgést, a váófílinget és a teszkót keresik !!! És szeretik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!