Nincs több park és konditerem az afgán nőknek

2022. november 10. 18:34

A radikális muszlim vezetés kitiltotta őket.

2022. november 10. 18:34
null

A nőkkel szembeni újabb korlátozó intézkedéseket a radikálisok egyik tisztségviselője jelentette be csütörtökön Kabulban. Mohammad Szadik Akif Muhadzsir, az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium, közismertebb nevén a tálibok erkölcsrendészete szóvivője azzal indokolta az új rendelkezést, hogy

az emberek nem tartották be a nemek elkülönítésére vonatkozó előírásokat, illetve a nők nem viselték a kötelező fejkendőt, a hidzsábot.

Muhadzsir közölte, hogy a rendelet a héten lépett hatályba. Mint mondta, a tálibok mindent elkövettek az utóbbi 15 hónapban, hogy elkerülhessék a nők kizárását a parkokból és edzőtermekből, így például külön napokat hirdettek meg a nők és a férfiak számára.

– nehezményezte a szélsőségesek szóvivője, majd úgy folytatta, sok esetben láttak egyszerre férfiakat és nőket is a parkokban, hidzsábot azonban nem láttak. 

A nők szerint betartották a szabályokat, a tálib vezetés döntésének visszavonását kérik

Muhadzsir közölte azt is, hogy a tálibok ellenőrizni fogják a szabályok betartását. A névtelenséget kérő személyi edzőnő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy nők és férfiak nem edzettek közösen abban a kabuli edzőteremben, ahol dolgozik.

– jelentette ki a megtorlástól tartó nő.

Mint mondta, csütörtökön két férfi lépett be az edzőterembe azt állítva, hogy az erkölcsrendészet tagjai, és felszólították a nőket, hogy hagyják el az épületet. A nők próbáltak tiltakozni, de a tálibok őrizetbe vették őket, azt sem tudni állítása szerint, hogy életben vannak-e még.

Alison Davidian, az afgán nők ügyeiért felelős ENSZ-különmegbízott elítélte a tilalmat. Úgy fogalmazott, ez újabb példája annak, hogy a tálibok folyamatosan és módszeresen próbálják kitörölni a nőket a közéletből.

– hangsúlyozta.

Muhadzsir egyébként szerdán jelentette be, hogy a vidámparkokból is kitiltották a nőket. A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket a közéletből és a felsőoktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották. Mindemellett a nők sérelmére elkövetett - felderítetlenül maradt - gyilkosságok száma növekedett.

(MTI)

Nyitókép: Bilal Guler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dettike-2
2023. augusztus 17. 21:55
De akkor hogy fogyjanak le?
DrPepper
2022. november 11. 05:40
Ha jól értem, a tálibok szerint a nők elutasítják az LMBTQ elveket, ezért nem edzhetnek. Ha vállalnák férfi identitásukat, nem lenne semmi gond.
Kockahas000
2022. november 11. 02:00
Dfg
Jooee
2022. november 10. 22:16
Szerintem ki kellene küldeni a magyar kormánynak rend csinálásra a DK-s Vadai Ágnest. Nagy a hangja idehaza, hátha ott is ki meri nyitni a pofáját! - Ilyen nőnek kell oda menni, aki a tálibokat, ha kell egy seprűvel is elzavarja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!