Részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg kedden

2022. október 24. 22:05

Az égi jelenség Budapestről nézve 11 óra 18 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé.

2022. október 24. 22:05
null

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról, A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak.

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni – olvasható az összegzésben.

Az égi jelenség Budapestről nézve 11 óra 18 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé.

A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor Budapesten a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatol be a Hold sziluettje – írták.

A közlemény szerint véletlen egybeesés, hogy a Nap és a Hold látszó átmérője az égen szinte pontosan ugyanakkora, a Hold ugyanis éppen annyiszor van hozzánk közelebb, ahányszor kisebb a Napnál.

Csak speciális eszközökkel lehet megfigyelni a jelenséget

A jelenség szabad szemmel is látható lesz. Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy

a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak.

Mint kiemelik, a legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják.

Október 25-én számos csillagvizsgáló nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, így a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is különleges távcsöves programokkal készülnek a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

Az ország nagy részén felhős idő várható

Az Időkép előrejelzése szerint ebben az időszakban az ország nagy részén felhős idő várható, mely megnehezíti, sok helyen pedig ellehetetleníti, hogy részese lehessünk ennek a csillagászati jelenségnek. Helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat.

A jelenlegi számítások szerint Sopron és Mosonmagyaróvár térsége lehet a legjobb helyszín a részleges napfogyatkozás megfigyelésére, de „szerencsésebb” esetben a Kőszeg-Győr vonal élők is figyelemmel követhetik majd az eseményt – írta a portál.

MTI/Időkép

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterffy
2022. október 25. 13:58
Fejérből az utolsó percek látszottak csak a felhők között, ennyit sikerült elkapnom: https://tinyurl.com/junh9dnj A teljes kép kb. 9000 pixel széles, a letöltés gombbal lehet megnézni nagyban.
Zeno13
2022. október 25. 09:05
Én a részeges napfogyatkozást várom, ez a sima nem érdekel
Upuaut
2022. október 25. 08:45
Kötve hiszem.
Alcofrybas
2022. október 25. 06:55
Új nap, új remények. Talán majd ma. Ez EU küld csapatokat. Két év múlva okt. 23. keddre esik. Greta Thunberg kiáll a pedagógusokért, KFC keddi kosár, és akkor megbukik, az USA küld Batmant vagy Pressmant. Napfogyatkozás... mi t jelent? Kedd... Egy újabb kedd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!