Ha a Szovjetunió felbomlása „geopolitikai katasztrófa” volt, most Putyin csinált még egyet – Mandiner Vita

2022. október 01. 11:00

A háború taktikai orosz győzelemmel végződhet, földterületeket szerez Oroszország, de stratégiailag, hosszútávon saját nagyhatalmi céljait ásta alá. Oroszország a nyugati világban pária lesz, egy gazdaságilag, katonailag gyengülő állam, amely „beszorul Kína alá”. Ki rongálta meg az Északi Áramlat vezetékeket? Milyen hatása lesz a háború dinamikájára a négy ukrán terület orosz annektálásának? Rácz András Oroszország-szakértő és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő vitája a Mandineren.

2022. október 01. 11:00
null

***

Oroszország számára a legjobb forgatókönyv a pirrhuszi győzelem: területet szerez, de cserébe az ország jövőjét áldozza fel gazdasági, technológiai, társadalmi értelemben. Ukrajna pedig meg tudja tartani magát szuverén államnak, de cserébe irtózatos pusztítást szenved el, egy generáción belül nem fog újjáépülni.

Ki rongálta meg az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket? Milyen hatása lesz a háború dinamikájára négy ukrán terület annektálásának, az orosz mozgósításnak és az újabb nyugati haditechnika érkezésének Ukrajna számára? Mik a háború lehetséges kimenetelei?

A Mandiner Vita két vendége: Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) tudományos főmunkatársa és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. október 01. 16:32
Ez a 1 ájdióta nem hallotta Tacitust ! Qui prodest? S ,világos,mint a nap.
Gèbi
2022. október 01. 16:10
"Oroszország számára a legjobb forgatókönyv a pirrhuszi győzelem: területet szerez, de cserébe az ország jövőjét áldozza fel gazdasági, technológiai, társadalmi értelemben. Ukrajna pedig meg tudja tartani magát szuverén államnak, de cserébe irtózatos pusztítást szenved el, egy generáción belül nem fog újjáépülni." Nettó ostobaság. Az fogja fújni a passzát szelet a jövőben, aki az erőforrásokat birtokolja. A fedezet nélküli dollár vagy euró nem erőforrás. Rövidesen nem lesz téma hogy mekkora területet mond magáénak Oroszország, hanem az lesz téma hogy kapunk-e elegendő nyersanyagot a megélhetőségünk érdekében.
MTom
2022. október 01. 15:34
Hogy legyen friss hir is: Kozben Lyman elesett/feladtak az oroszok. A hirek szerint a menekules kozben sulyos vesztesegeket szenvedtek mivel az ukranok mindket oldalrol tuz alatt tartottak az egyetlen kivezeto utat. https://rybar.ru/piwigo/upload/2022/10/01/20221001120010-9b1315aa.jpg Tovabb halad az ukran tamadas mostmar Lymantol keletre Kreminna fele, es eszakra az Oskil keleti partjan az orosz vedelmi vonal hataban
Békés
2022. október 01. 15:15
Rácznak csak a testbeszédét kell figyelni, amikor nem beszél, tisztán látni hogy hazudik, ezért szorong, leplezni sem tudná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!