Kosztur András: Atombomba bevetésével az elszánt ukrán védelem is megtörhet

2022. október 28. 13:51

A XXI. Század Intézet vezető kutatója szerint a nukleáris háború a totális pusztulást jelentené Ukrajnának.

2022. október 28. 13:51
null

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója interjút adott a vasárnap.hu-nak a háborúról és az atombomba bevetéséről. Mint mondta, az orosz mozgósítottak bevetése nagy hatással lehet a frontvonalak alakulására. Szerinte

Putyinnak addig kell folytatnia a háborút, amíg az elcsatolt területek teljesen orosz ellenőrzés alá nem kerülnek.

A piszkos bomba kapcsán elmondta, hogy az tömegpusztító fegyvernek minősül, így ha az ukránok bevetnének egyet, az orosz nukleáris doktrína megengedné atomfegyverek bevetését.

Putyin célja kapcsán Kosztur kifejtette, hogy a cél a minél nagyobb infrastrukturális károkozás, Ukrajna kimerítése, katonai értelemben vett működésképtelenségének elérése. Ugyanakkor szerinte Oroszországnak sem feltétlenül érdeke – legalábbis egyelőre – a nukleáris fegyverek bevetése, hiszen az komoly szennyezést és környezeti károkat okozna számára is, ahogy egy a jelenleginél jóval kiterjedtebb humanitárius katasztrófa is mindkét félnek problémákat jelenthetne.

A XXI. Század Intézet elemzője úgy véli, ha sor kerül az atom bevetésére, az azért történhetne, mert az atomfegyverek bevetése lélektani határ átlépését jelenti, ami adott esetben egy nagyon elszánt védekezést is megtörhet.

Olyan nyomást helyezne így Oroszország Ukrajnára, amit nehezen bírna ki, hiszen a nukleáris háború a totális pusztulás fenyegetését jelenti.

Nyitókép: Mandiner Archív 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. október 29. 11:32
Bár a tömeggyilkos Putyinra én is elhittem, hogy nem indít ukránok legyilkolászására háborút, mégis megtette, azonban lehetetlennek tartom, hogy bevesse Ukrajna területén az atomfegyvert.
Dezsőke
2022. október 28. 17:20
békét
jánosbácsi
2022. október 28. 17:09
Amennyiben Oroszország bevetné az atomot elsősorban Oroszországra jelentene totális pusztulást mint gazdasági mint katonai szempontból. Nem lenne olyan ország amelyik az oroszok oldalára állnának és helyesnek tartanának egy ilyen lépést. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a NATO is közbeavatkozna és az nagyon rossz lenne az oroszoknak.
B_kanya
2022. október 28. 15:43
"'Putyin célja kapcsán Kosztur kifejtette, hogy a cél a minél nagyobb infrastrukturális károkozás, Ukrajna kimerítése, katonai értelemben vett működésképtelenségének elérése. " Jajj... Tehát az oroszok célja ELSŐSORBAN az ukrán POLITIKAI összeomlás, ami a katonai összeomlással látszik csak elérhetőnek. Ehhez Ukrajna és most már főleg a NATO kimerítése kell. Ehhez az infrastruktúra pusztítása a szükséges rossznak látszik, még most is óvatosan nyesegetik az energetikai rendszert, időt adva a megadásra és láthatóan egy minimális (bár nem túl humánus) szolgáltatást meghagyva. Simán szétqurhatták volna az ÖSSZES erőművet oszt' akkor nem lenne milyen áramot elosztani. Nem igazán támadják a vasúti csomópontokat (max a szerelvényeket a sínen), nem bombázzák az autópálya-csomópontokat, hídakat, stb. Az oroszok még mindig próbálnak finomkodni. Ez nem vigyasztalja gondolom Átlag Vologyimirt banderisztánban, de lehetne még SOKKAL, SOKKAL rosszabb. Legalább 4-5 fokozat van még a szivatón a tömegpusztító fegyverek előtt, most talán a 3.-on áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!