Ilyen ütemben várja az uniós források érkezését a kormány

2022. október 11. 14:41

A kormány továbbra is azzal számol, hogy az Európai Bizottság az év végéig elfogadja a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus magyar operatív programjait, az első pénzek érkezését pedig 2023-ra várja a kabinet.

2022. október 11. 14:41
null

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nézőpont Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány Hófehér gazdaság felé című elemzését bemutató konferencián szólalt fel. Mint ismertette, a magyar operatív programok várhatóan még ez évi brüsszeli elfogadása után, 2023-ban 561 milliárd, 2024-ben 748 milliárd, 2025-ben pedig 1047 milliárd forinthoz juthat hazánk. Jelezte, hogy ezeket az összegeket még 374 forintos euróátváltási árfolyamon számolták.

Tehát 2023-ra várjuk reálisan az első pénzek megérkezését”

– mondta Navracsics, emlékeztetve egyúttal, hogy a 2014–2020-as ciklust illetően Magyarország a források 79 százalékát már lehívta, és jó eséllyel az év végéig sikerül 80 százalék fölé kerülni.

Emlékeztetett, hogy a szintén még uniós tárgyalás alatt álló magyar helyreállítási terv értelmében az ország 2511 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásra is jogosult, amelynek csaknem 40 százaléka a klíma-, körülbelül 25 százaléka pedig a digitalizációs célokhoz járulna hozzá.

A helyreállítási tervhez kapcsolódó hitel igényléséről a kormány hivatalosan még továbbra sem döntött – közölte.

Ezeket vállalta Magyarország

A tárcavezető emlékeztetett az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon tett magyar vállalásokra is, amelyek a következők:

  • a munkáját legkésőbb november 19-én megkezdő Integritás Hatóság létrehozása,
  • a Korrupcióellenes Munkacsoport átalakítása,
  • a korrupcióellenes keretrendszer erősítése,
  • az uniós támogatások átlátható felhasználásának biztosítása a közérdekű vagyonkezelő alapítványok részéről,
  • a közhatalom gyakorlásával vagy a közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén alkalmazandó külön eljárás bevezetése, valamint
  • az audit- és ellenőrzési mechanizmusok megerősítése.

A Magyarországot érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban Navracsics arra hívta fel a figyelmet, hogy még az Európai Bizottság adatai szerint is radikális kifehéredés figyelhető meg a magyar közbeszerzési eljárásokban és korrupciós helyzetben. A szintén a portfóliójába tartozó területfejlesztésről a miniszter kifejtette:

a jelenleginél jóval decentralizáltabb fejlesztéspolitikát kell megalkotni,

mivel a legszegényebb európai uniós régiók között több magyar is található, ami nagyon magas regionális tagoltságot jelez.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qvasimodo
2022. október 12. 15:09
Várjuk meg a végét. A Lengyelek sem kaptak semmit.
files32
2022. október 11. 18:19
Nagyon kéne már a della a Ménszarosnak meg a vőnek.
Takagi
2022. október 11. 17:40
Ha nem küldik,akkor a második opció lép életbe, és nem fog örülni az EU.
Isten jobb keze
2022. október 11. 16:46
Ezeknek csak is a lopás számít, semmi más!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!