Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete ellenőrzést hajt végre Ukrajnában

2022. október 28. 09:36

Vlagyimir Putyin azzal vádolja Ukrajnát, hogy törölte a bizonyítékokat a „piszkos bomba” előkészítésére.

2022. október 28. 09:36
null

Piszkos egy ügy: mind Ukrajna, mind Oroszország össze-vissza kommunikál a piszkos bombák ügyében, így a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vizsgálja az ügyet.

– magyarázta csütörtökön Rafael Grossi, az ENSZ ügynökségének főigazgatója. A szakember pénteken New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsában szólal majd fel egy zárt ülésen.

A NAÜ a hét elején bejelentette, hogy a következő napokban tart egy vizsgálatot, anélkül, hogy további részleteket közölt volna. Az ügynökség csütörtökön megerősítette, hogy egy hónappal ezelőtt megvizsgálta a mostani ellenőrzés alá vonandó két helyszín egyikét, hangsúlyozva, hogy ott nem találtak be nem jelentett nukleáris tevékenységet.

Korábban Vlagyimir Putyin a lehető leghamarabbi küldetést kérte az ENSZ-től, mert szerinte Ukrajna radioaktív fegyvert kíván bevetni, hogy később elmondhassa, Oroszország volt az, amelyik atomtámadást indított.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2022. október 29. 04:56
Aljas népség az ukrán. Mindenre képesek.
bagira
2022. október 28. 16:07
Ensz ellenőrzi Zelenszkijnek küldött fegyvert hol helyezze el ,,Az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket küld Európába,,
kiss.istvan770
2022. október 28. 12:34
"... a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vizsgálja az ügyet." Ha olyan "hatékonyan" teszik, mint a Zaporozsjei atomerőmű esetében, akkor kár is oda menniük. Arra is képtelenek voltak, hogy kijelentsék kik lőtték az erőművet, pedig saját bőrükön tapasztalták. Az erőmű oroszok lakta területen, orosz katonai felügyelet alatt áll, csak egy elmebeteg képzelheti, hogy a sajátjaikat lövik. Egyébként egy piszkos bomba semmiség ahhoz képest, ha egy kiégett fűtőanyag tárolót eltalálnak és felrobbantják. A reaktorokat vasbeton burkolat védi, de a sugárzó kiégett fűtőanyagokat nem, azok csak vízben hűlnek amíg a sugárzási szintjük a megengedett értékre süllyed. (A hűtővíz elnyeli a sugárzást.) Az ukránok sem annyira hülyék, hogy önmagukat önként veszélyeztessék. Mivel ez egy USA-Oroszország háború, USA parancsra, zsarolásnak engedve lövik az erőművet. Fegyvert, pénzt, műholdas támogatást kapnak érte.
Jajdejónekünk
2022. október 28. 11:33
Mészáros, Tiborc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!