Német újságíró: Kisebbségben van a nyugat-európai államok véleménye az ukrán háborúval kapcsolatban

2022. október 16. 09:12

Érdekesnek és tartalmasnak találta az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott pódiumbeszélgetést Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója.

2022. október 16. 09:12
null

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozó Kurianowicz úgy fogalmazott: a beszélgetés után jobban megértette a magyarok és a magyar kormány álláspontját, sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli Orbán Viktor elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben. Hozzátette: bár hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban. Emellett tanulságosnak nevezte a magyar kormány hozzáállását a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban is.

Szerinte sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán világosan és érthetően kimondta: ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború. A magyar kormányfő a beszélgetésen emlékeztette a jelenlévőket a krími válságra is, ami már 2014-ben háborút hozhatott volna, de „Merkel diplomáciai képessége megóvott bennünket”. A német lap újságírója arról is beszélt: elgondolkoztatta a hallgatóságot Orbán Viktornak a német állásponttal ellentétes azon kinyilatkoztatása, hogy a béke csak egy másik amerikai elnökkel, Donald Trumppal képzelhető el.

Tomasz Kurianowicz szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak, mert Németországban Orbán Viktor megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat – jegyezte meg. „Orbán Viktor egy európai uniós ország miniszterelnöke, egy fontos ország miniszterelnöke” – hangsúlyozta a Berliner Zeitung újságírója. 

Kritikák

A kritikák közt említette, hogy kerekasztal-beszélgetést és nem konfrontatív interjút folytattak. Másokat az is zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbán Viktornak, ezzel felületet adva politikai érvelésének, és

az a vád is érte őket, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert egy olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak

– sorolta. Volt, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől. Azonban – mint mondta -–a magyar stábbal előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, „nincsenek tabuk”

Szemtől-szemben a reálpolitikával

A német lap újságírója jelezte: a jövőben is folytatnának hasonló beszélgetéseket, akár megosztó politikusokkal is, mert fontosnak tartják, hogy meghallgassák őket és „szemtől szemben találkozzanak a reálpolitikával”.  

Tomasz Kurianowicz hangsúlyozta: az ukrajnai háborúra a világban eltérő reakciók vannak, a nyugati-európai államok véleménye pedig kisebbségben van globálisan – a harmadik világ feltörekvő országaihoz képest –. Ezért is tartja fontosnak, hogy más véleményeket is meghallgassanak annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak.

(MTI)

Orbán Berlinben: A szankciók primitívek, a béke neve Trump, a németek pedig legyenek óvatosabbak

Rendkívüli alkalom: Orbán Viktor nyilvános beszélgetésben fejtette ki nézeteit a háború és a világ állásáról Berlinben. Oroszok és ukránok, Európa és Amerika, lengyelek és magyarok, Merkel és Scholz, Trump és Putyin – sok mindenről és mindenkiről szó esett. Tudósításunk!

Nyitókép: Genya Savilov / AFP. Illusztráció.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. október 16. 21:07
"Német újságíró: Kisebbségben van a nyugat-európai államok véleménye az ukrán háborúval kapcsolatban" Viszont Nyugaton van a pénz és a fegyver.
Reszelő Aladár
2022. október 16. 19:59
Itt a tűzzel játszanak. Nem véletlenül hívják vélemény buboréknak és nem vélemény atombunkernak. Az előbbi könnyen kidurran ha minimálisan ellentétes vélemények teszik próbára, míg utóbbi sziklaszilárd és bátran dacol. A lényeg, hogy a buborék adminok megmondják, hogy kivel lehet vitatkozni, kivel lehet egyáltalán szóba állni. Dr Miniszterelnök pedig veszélyes. A személye is, a véleménye is. A nyugat meg néha meglepődik, hogy más nézőpontok is léteznek.
Takagi
2022. október 16. 16:14
Korrekt,bátor.
Silcon
2022. október 16. 16:12
Tiszteletem az interjút készítőknek, ehhez azért kellett egy adag bátorság. Már csak az a kérdés marad, hogy hány emberhez jut el ez az információ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!