A németek nem indítják be az Északi Áramlat-2 gázvezetéket

2022. október 05. 17:12

A német kormány szerint egyelőre csak annyit lehet kijelenteni, hogy a gázszivárgás minden körülménye szándékos szabotázsra utal.

2022. október 05. 17:12
null

Christiane Hoffmann helyettes kormányszóvivő reagált a Gazprom közleményére, amelyben az orosz állami energetikai óriáscég az utóbbi napokban észlelt szivárgásokkal összefüggésben kifejtette, hogy az Északi Áramlat-2 B-jelű vezetékszálán technikai szempontból lehetséges a szállítás megindítása, és már csupán egy hivatalos német hatósági megerősítés szükséges arról, hogy ez a lehetőség fennáll.

– azaz ügyes próbálkozás, válaszolt a hírre a kormányszóvivő. 

Christiane Hoffmann hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kívánt szállítani, amikor volt erre lehetősége az Északi Áramlat-1 vezetéken, hanem inkább politikai kifogásokat keresett, így a német kormány értékelése szerint nem megbízható szállító, függetlenül attól, hogy melyik vezetékrendszerről van szó.

Az Északi Áramlat-2 vezetékei az Északi Áramlat-1 két vezetékszálával párhuzamosan, a Balti-tengerben futnak. Lefektetésüket tavaly fejezték be, és el is indították a rendszer üzembe helyezését célzó hivatalos németországi eljárást, amelyet a szövetségi kormány február 22-én felfüggesztett, válaszul arra, hogy Moszkva a nemzetközi jog előírásaival ellentétben elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadás területek függetlenségét.

Szándékos szabotázs lehetett

Moszkva így csak az Északi Áramlat-1-en szállított földgázt, amelynek mennyiségét az Ukrajna ellen indított háborújának februári kezdete óta jelentősen visszafogta, majd augusztusban teljesen leállította a rendszert. Szeptember végén szivárgást észleltek mindkét vezetékrendszeren.

Szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin a hírportálján azt írta, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megállapításai szerint célzott szabotázs történt, és a művelet nagyfokú összetettsége miatt valószínűsíthető, hogy valamilyen állami szereplő van a háttérben.

Christiane Hoffmann a Der Spiegel jelentésével kapcsolatban kérdésre válaszolva közölte: egyelőre csak annyit lehet kijelenteni, hogy az eset minden körülménye szándékos szabotázsra utal.

A háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint júniusig 26 százalékra csökkent ez az arány, és Norvégia vette át a legnagyobb szállító szerepét 27 százalékos aránnyal. A kormány tervei szerint 2024-re 10 százalék alá csökkentik az orosz import arányát. Ezt szolgálja egy sor fejlesztés, felépítenek a többi között négy tengeri terminált, amelyek cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmasak.

Jön az LNG

Az elsőt - Wilhelmshavenben - a télen tervezik üzembe állítani. A szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szerdai jelentése szerint Németország földgázellátása stabil, bár a helyzet feszült, és nem zárható ki, hogy további romlik. Mint írták, az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetékeken történt események nem befolyásolják az ellátást, hiszen az Északi Áramlat-1-en a meghibásodás előtt szünetelt a szállítás, az Északi Áramlat-2-őt pedig nem helyezték üzembe.

Közölték, hogy a földgáztározók töltöttségi szintje 92,53 százalék. Hozzátették, hogy a nagykereskedelmi árak erősen ingadoznak, de az utóbbi időben jelentősen csökkentek, az előző héten több mint 50 százalékkal.

Ugyanakkor a vállalatoknak és a háztartásoknak így is nagyon magas gázárakra kell számítaniuk”

– emelte ki a Bundesnetzagentur, hozzátéve, hogy a hatóság kifejezetten hangsúlyozza a takarékos földgázfelhasználás fontosságát.

(MTI)

Nyitókép: svéd partiőrség/AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
levig79
2022. október 06. 07:02
Nyilván az orosz nem egy lng terminált vagy egy szállító hajót robbant fel, nem is s lengyel vezetéket, hanem a saját vezetékeit. Kapásból mindkettőt. És ha eleget mondják a sok barom el is hiszi ...
Cyklon
2022. október 05. 21:29
Kérdezzétek meg a főboszorkányt, Ursulát, hogy miért támogatja az EU Ukrajnát.Nyilván a valódi okot mindenki tudja:Oroszország kivéreztetése, az USA és világgazdasági elit világuralmi státuszának biztosítása. De a boszorkány nem ezt fogja válaszolni, hanem a demokráciáról fog hadoválni. De hol a demokrácia, mikor az EU oroszgyilkos ukrán nácikkal paktál és örménygyilkos azerbajdzsánokkal. Az érdek mindig felülírja az etikát. Az Eu lábonlőtte magát, az USA érdekében mert Európa az USA gyarmata. Itt nem csak arról kell európai népsavazást tartani hogy a szankciók visszafelé sültek el az EU számára, hanem arról is ,hogy a brüsszeli rablóbanda ebben a formátumban egyáltalán képviselheti-e az európai polgárokat, vagy pedig le kell őket váltani és bíróság elé állítani.
Ólat a trolloknak
2022. október 05. 20:36
Ez most mi? :-))) Föl van robbantva egyrészt, másrészt meg csak nem gázt akarnak rajta küldeni az oroszoknak? :-)
Zolotarjov
2022. október 05. 20:22
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/09/brit-szakerto-az-amerikaiak-robbantottak-fel-az-eszaki-aramlatot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!