Havária-terv – ez történik egy igazi energiaválság esetén

2022. szeptember 20. 15:03

A Havária-terv egy súlyosabb földgázellátási-válság esetén lép életbe.

2022. szeptember 20. 15:03
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Európában egyre több helyen vezetnek be korlátozó intézkedéseket. Németországban egyre több városban kapcsolják le az épületek díszkivilágítását és a köztéri szökőkutakat, a középületekben pedig többek között szüneteltetik a melegvíz használatot. Párizsban pedig rendőrök ellenőrzik a boltokat, és akár 150 eurós bírságot szabnak ki, ha nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma –  írta a napi.hu.

Magyarországon sajtóértesülések szerint, számos közintézménynél vizsgálják a téli időszakban a fatüzelésre való átállás és az ideiglenes bezárás lehetőségét is – tették hozzá.

Ha súlyosabb földgázellátási-válság alakul ki, idehaza is életbe léphet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által előkészített és az energiapolitikáért felelős miniszter által jóváhagyott Magyarország földgáz-ellátási Veszélyhelyzeti Terve, a Havária Terv – hívták fel a figyelmet a cikkben.

A Havária Terv célja, hogy ilyen esetben részletes eljárásrendet biztosítson, minimalizálja a földgázhiány okozta károkat, és a szolgáltatás leállásától megvédje a lakosságot

– ismertették.

A Havária Terv a válsághelyzet három szintjét határozza meg:

  • korai előrejelzési szint,
  • riasztási szint és
  • vészhelyzeti szint

Vészhelyzeti szint elrendelésére a kormány – pontosabban az energiapolitikáért felelős miniszter – jogosult olyan esetekben, amikor, a földgázellátás folyamatosságát piaci eszközökkel már nem lehet biztosítani, és ezért további, nem piaci alapú intézkedéseket kell hozni a védett felhasználók (lakosság, szociális intézmények, kórházak) ellátása biztosítása érdekében – részletezte a napi.hu.

A kormány rendeletben szabályozhatja továbbá:

  • a munkanapok és munkaszüneti napok, valamint az azokkal összefüggő munkavégzés rendjét,
  • az ügyfélforgalom előtt nyitva álló magánhelyiségek vagy közintézmények (különösen üzletek, ügyfélszolgálatok) nyitvatartási idejét,
  • az ügyfélforgalom előtt nyitva álló magánhelyiségek vagy közintézmények (különösen üzletek, ügyfélszolgálatok), továbbá irodaházak, valamint a költségvetési fenntartású intézmények legmagasabb felfűtési hőmérsékletét

– derült ki a cikkből.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. szeptember 20. 19:46
SZAK Onyi
Rasdi
2022. szeptember 20. 18:03
32 évvel ezelőtt költöztünk be az általunk épített családi házba. Akkor vezették be a gázt az utcába (lakossági hozzájárulással, amit aztán a gázművek "einstandolt"), majd évekkel később a csatornát, hasonló "pénzügyi technikával". Mindenesetre már akkor beépítettem a gáz mellé a vegyes tüzelésű központi fűtést (Totya kazán, ha valaki még emlékszik rá, és ha már típus, a gázkonvektorom is, FÉG gyártmány, egy C40-es típus). Még az is érdekes sztori volna, hogy egyáltalán miért került sor arra a házépítésre. Abban a napkollektornak volt jelentős szerepe. Na de elkalandoztam. A lényeg, hogy kellően bespájzoltam fából, hogy a fogyasztási határt ne lépjem túl, és ne kelljen fagyoskodnom.
Zsolakomarom
2022. szeptember 20. 16:39
Mindig amikor megvedik a lakossagot, a lakossag elszegenyedik, ok meg meggazdagodnak. De szerencsere, a multbeli donteseket megalapozo adatokat se kell kiadniuk, mert Boldog Karacsonyt ! "A HVG bírósági perének közepén írta át a kormány a szabályokat, hogy eltitkolhassa, miről szóltak az operatív törzs ülései" Mocskos allampart !
pipa89
2022. szeptember 20. 16:34
A kormány előrelátó, biztosra megy és felkészül arra is, ami még nem volt. Számomra ez megnyugtató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!