Újabb amerikai kutatók viszik hazánk jobb hírét a világban

2022. szeptember 15. 06:00

Újabb négy amerikai kutató érkezik Magyarországra, hogy a Budapest Fellowship Program keretében tíz hónapon keresztül hazánkban kutassanak.

2022. szeptember 15. 06:00
null
Veszprémy László Bernát

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Hungary Foundation (HF) közös kezdeményezésére újabb négy amerikai kutató érkezik Magyarországra, hogy ismeretekkel gazdagodjanak Magyarországról és Kelet-Közép-Európáról. 

Anna Smith Lacey, a Hungary Foundation igazgatója elmondta, hogy a programot három évvel ezelőtt indították, és a program résztvevői viszonylag széles politikai skálán mozognak. Ezek a kutatók „azért vannak itt, hogy megértsenek minket”, hogy mélyre ássanak, „hírünket vigyék a nagyvilágban”, és rajtuk keresztül esetleg jobban meg is érti Magyarországot az amerikai sajtó.

Politikailag széles skálán tudnak megjelenni az ösztöndíjasok az amerikai sajtóban,

tehát van érdeklődés. A történelmi tudás és a nyelv ismerete alapvető az ország történetének megismerése szempontjából, ezért fontos, hogy bejárják az országot, és tanuljanak magyarul is. 

Az ösztöndíjas kutatók ittlétük során, valamint film- és könyvbeszélgetéseken keresztül ismerkednek meg jobban a magyar kultúrával, melyek során többek között Bánffy Miklós, Márai Sándor, Szerb Antal és Madách Imre művei segítenek megérteni a magyar kultúra „savát-borsát”. A program nem titkolt célja továbbá bemutatni azokat az épített és kulturális értékeket, amelyek Magyarországot naggyá teszik, valamint egy olyan kutatói közösség      kiművelése, akik értik és nem utolsó sorban érzik Magyarországot.

Szalai Zoltán az MCC főigazgatója hozzátette, hogy a Budapest Fellowship Program a Hungary Foundation és az MCC szoros és jó együttműködésének a gyümölcse. Szalai szerint a kutatók „olyan programot kapnak, melyben megismerik a nyelvet, kultúrát, történelmet, olyan kutatókkal találkozhatnak, akikkel egyébként amerikaiaknak nem nagyon van lehetőségük”. Szalai szerint

különösen fontos, hogy olvasni tudjanak a hazánkról írók magyarul, értsék a folyamatokat. 

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a programból kikerülő ösztöndíjas kutatókat hazájukban a térség szakértőiként tartják számon és vannak már olyanok is, akik a program lezárulta után Magyarországon maradtak kutatni. Szalai kiemelte, hogy az MCC idén rekordszámú, csaknem hatezer hallgatóval kezdi meg a tanévet.

*

A Budapest Fellowship Program most induló turnusában idén szeptembertől újabb négy amerikai kutató vesz részt. Tom Pearson jogász, diplomáját a George Mason University-n szerezte. 6 évet töltött Kambodzsában, ahol a Royal University of Law & Economics-on oktatott jogot, majd az egyetem két angol nyelvű LL.M. programjáért volt felelős. A programba való felvétele előtt jogi tanácsadóként dolgozott. A Külügyi és Külgazdasági Intézetben az orosz-ukrán háború geopolitikai környezetét, illetve az energiabiztonság kérdését fogja kutatni.

Luke Larson a Minnesota State University nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 2017-ben, majd teológiát hallgatott a University of Saint. Thomas-on, mielőtt megszerezte az angol nyelvtanári képesítését. 2020-tól a programba való felvételéig angoltanárként dolgozott a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnáziumban. Az ott töltött idő alatt lehetősége volt a nyelvtudását fejleszteni, ezért magabiztosan tud hétköznapi beszélgetéseket folytatni magyarul. A Nemzetpolitikai Kutatóintézetben fog kutatni. Kutatási témája a keresztény értékek helyzete a posztkommunista országokban.

Magyarország Európai Unióhoz és Oroszországhoz fűződő kapcsolatát vizsgálja majd a Danube Institute-ban Logan West, aki diplomáit az Ohio State University-n és az Institute for World Politics-en szerezte, nemzetközi tanulmányok és stratégiai hírszerzési tanulmányokból. A programba való felvétele előtt a Jacobs Corporation-nél dolgozott külpolitikai elemzőként.

Bence Szechenyi kutatási témája az ukrán menekültválság, melyet a Migrációkutató Intézet kötelékében fogja vizsgálni. A kutató a Bates College angol irodalom szakán végzett 2021-ben, majd Fulbright Fellowként egy évet töltött Magyarországon. Ittléte alatt elődjéről, Széchenyi Istvánról írt esszésorozatot, melyben azt vizsgálta, hogy az öröksége milyen hatással van a mai magyar politikára.

Fotó: MCC

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2022. szeptember 16. 09:48
Hajrá!
vajda
2022. szeptember 16. 03:11
Van itt pénz!
robag
2022. szeptember 16. 00:30
Folyik a fontos aprómunka. Helyes.
foldizs
2022. szeptember 15. 22:04
Tehát megint mi fizetünk azért, hogy mások jó hírünket keltsék. Közpénzből, mi másból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!