Senki sem kívánja traumatizálni a nőket! – adalék az abortuszvitához

2022. szeptember 16. 19:00

Szögezzük le, nem szigorítottak az abortuszszabályozáson, és senki sem kívánja traumatizálni a nőket! Elemzésünk a magyarországi abortuszhelyzetről.

2022. szeptember 16. 19:00
null

Szalai Piroska írása

Először is; szögezzük le azt a tényt, hogy nem szigorítottak a magyar abortuszszabályozáson, és senki nem kívánja traumatizálni a nőket! Nem hinném, hogy újdonság egy felnőtt ember számára, hogy a gyermeknek magzat korában is van szívhangja. Nem is kell orvosnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, egy hat hetes magzatnál a szívcső pulzálását már az ultrahang vizsgálattal is lehet észlelni.

Én a várandóságom nyolcadik hetében láttam először ezt a pulzálást,

szentigaz, mielőtt az orvos megmutatta, megkérdezte, hogy meg akarom-e tartani a babát.

Szerintem abban az időben mindenkitől megkérdezték még. A mostani rendelet után csak annyi fog történni, hogy kérdés nélkül megmutatják. Nagyon bízom benne, hogy már nem divat az orvosok részéről ezzel a kérdéssel kezdeni, s ha tényleg így van, akkor bátran kimondhatjuk, semmi sem fog változni a korábbiakhoz képest az első ultrahang vizsgálaton.

Ha az új rendelet csak rögzíti az amúgy is normális gyakorlatot, akkor mi értelme olyan intézkedést hozni, amitől ismét sivalkodhat a baloldal?

Azért, mert annak ellenére, hogy hatalmasat javultunk, még mindig nagyon sok az abortusz hazánkban. Tavaly a 93 ezer élveszületés mellett még közel 22 ezer abortuszt hajtottak végre. Ez azt jelenti, hogy 1000 reprodukciós korú nőből több, mint kilencnek volt abortusza a múlt évben.

A Eurostat legfrissebb adatai még csak a tavalyelőttiek, de ott is csupán Bulgáriában és Észtországban volt rosszabb ez az arány.

Sajnos, ha az élveszületésekhez viszonyítjuk az abortuszok számát, akkor is a legrosszabbak között vagyunk, az ütemes javulásunk ellenére.

Egy kis történelem 

Az ötvenes évek elején a Ratkó-korszak abortusztilalma után 1956 júniusától az állami intézményekhez kötött abortuszt engedélyezték. Ennek és

az ’56-os forradalom utáni megtorlásoknak a következtében már 1957-ben százezer fölé ugrott a nyilvántartott abortuszok száma, s ez egészen 1969-ig csak emelkedett.

A közel 207 ezres maximumot 1969-ben érte el. 

1959 és 1973 között jóval több abortuszt hajtottak végre minden évben, mint ahány gyermek megszületett. Az elmúlt 66 évben összesen végrehajtott abortuszok 44%-a erre az időszakra esik.

A terhességmegszakítások száma 1973-ról 1974-re drasztikusan lecsökkent, akkor vezették be a lakásvásárláshoz a gyermekek után igényelhető ún. „szocpol” kedvezményt, s ez hatalmas motivációt adott a családoknak a gyermekek vállalásához. Az abortuszok számának csökkenése egészen '81-83-ig tartott, akkor 78,4 ezerrel érte el a legkisebb értéket. 

Innen ismét növekedtünk sajnos, aminek egyik legjelentősebb oka volt, hogy az egy keresőre jutó reálkereseti mutató az 1979-1981-ig tartó folyamatos növekedés után csökkenni kezdett,

s a családok korábbi anyagi biztonságérzete romlott.

A maximumot a rendszerváltás idején, 1989-ben értük el 90,5 ezerrel.

A rendszerváltás utáni javulásnak jobbára demográfiai okai vannak, az 1952-1955 között született Ratkó gyerekek elérték a „bűvös” 43 éves kort, ami felett már a fogantatás statisztikai valószínűsége nagyon alacsony. Továbbá az ötvenes évek második felétől született nők iskolai végzettsége sokkal magasabb, mint a korábbiaké, ezért sokkal hatékonyabban alkalmaztak az abortusznál kevésbé drasztikus családtervezési módszereket.

A javulás nem állt meg akkor sem, amikor a hetvenes évek közepén, a „szocpol” kedvezmények hatására született nagylétszámú generációk a legaktívabb szülőképes korba léptek, elérték a közel 30 éves kort. 

Mára már az abortuszok száma kevesebb, mint a rendszerváltáskori szint negyede. A többi volt szocialista országban azonban még jelentősebb a javulás, Csehországban már csupán a 15%-a, Szlovákiában 11%-a, Bulgáriában pedig a 13%. 

Jó lenne, ha a szélsőséges genderideológia élharcosai felfognák végre, hogy az abortusz nem családtervezési módszer.

Igen, minden embert – a nőket és a férfiakat is – megilleti a jog, hogy saját maga dönthessen az életéről és a testéről. Használják ehhez az összes családtervezési módszert, fogamzásgátlást, s minden egyebet! De meg kell értenünk, hogy az abortusszal nem egyedül a saját életünkről döntünk, hanem egy másik emberéről, a magzatéról is.

Hazánkban az előző generációk nem adtak jó példát, az elmúlt 66 évben hazánkban összesen 8,25 millió gyermek született, s 6 millió abortusz történt.

A szerző munkapiaci szakértő és családanya

Nyitókép: Pixabay

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2022. szeptember 17. 17:52
Teljességgel érthetetlen hogy a Fidesz beavatkozik a családok életébe! A Gyermek nemzés és gyermek szülés kizárólag a családokra főképpen a nőkre tartozik.Az államnak nincs joga ebbe beleavatkozni.A 21 .századba vagyunk és a nők nem asszonyi állatok ,és nem a Rákosi korszakba vagyunk hogy az anyáknak kötelessége szülni a lányoknak meg dicsőség.A Fidesz egy elfajzott diktatúrát vezetett be Magyarországon.Ezerrel megy a lovastengerész restaurációja.Már vannak főispánok és lesznek botos ispánok sőt ezek bevezetik az első éjszaka jogát is.Nem véletlenül mondják nyugaton hogy ma Magyarország nem jog állam és nem demokratikus
Bradanek
2022. szeptember 17. 05:56
Az életet védeni kell!
Trombitás Keresztély
2022. szeptember 17. 02:16
dr.belügyminiszter és dr.miniszterelnök uraknak minden éhes gyerek gyomrának a korgását kötelezően meg kellene hallgatnia! Hátha kicsit kevesebb pénz menne saját zsebbe, és több rájuk!
Trombitás Keresztély
2022. szeptember 17. 02:10
Na, csak addig-addig, hogy sikerült az abortuszt is a "genderideológia élharcosai"-ra fogni. Eddig az volt a bűnük, hogy nem képesek szaporodni, most meg már az, hogy az átoperáltak járnak abortuszra? 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!