Olasz választás, Gundel Takács Gábor, Illatos út, fenntartható életmód és Váli Dezső  – itt az új Mandiner!

2022. szeptember 29. 07:00

Hogyan dőlt jobbra Olaszország a vasárnapi választáson? Értelmiségi nyünnyögő-e Gundel Takács Gábor? Böszörményi Nagy Gergely a Brain Barról, repedező posztszovjet világ és Federer pályafutása az új hetilapban!

2022. szeptember 29. 07:00
null

Magabiztos többséggel nyerték meg az olasz választást Magyarország barátai: Giorgia Meloni vezetésével öt stabil év elé nézhet Itália – hacsak Matteo Salvini egója közbe nem szól. Címlapos összeállításunkban az olasz választást értékeltük.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán ír arról, hogy mit jelent a konzervatívok számára a környezetvédelem.

Közélet 

Évente kétezer–kétezer-ötszáz állat kerül be a hírhedt gyepmesteri telepre, egy időben száznál is több állat várja itt a boldogabb jövőt. A dolgozók állhatatos munkájának és a korábbi fővárosi vezetésnek köszönhetően sok változás történt, de még mindig van hová fejlődni – riportunk az Illatos útról.

Most olyan időszakban vagyunk, amely meg kell erősítsen minket – mondja Gundel Takács Gábor. Nyünnyögő értelmiséginek tartja-e magát? Mi volt a célja a megosztó írásával a családról? Hogyan keveredhetünk ki a mostani válságból? Interjút olvashatnak a műsorvezetővel.

Azoknak a kíváncsi magyaroknak ajánlja most megjelent könyvét Böszörményi Nagy Gergely, akik a jövő nagy kérdéseire sosem fogadnának el vákuumcsomagolt válaszokat. Lapunk állandó szerzőjével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány vezetőjével, a Brain Bar alapítójával az idei rendezvényről, az egyetemi modellváltásról és a konzervatív értékek kikezdhetetlenségéről beszélgettünk.

Reakció kisrovatunkban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója debütál írásával a szankciókról és azok negatív következményeiről.

Külhon & Külföld

Külhon rovatunkban Kárpátalja erdőiről olvashatnak, amelyeket egyszerre sújtja a kijevi központosítás és az elavult törvények, a „sötétzöld” lobbi és a klímaváltozás miatti aszály, a megugró energiaárak következtében megnövekedő kereslet és a háború minden egyéb következménye.

Amíg Moszkva Ukrajnára koncentrál, egyszerre több helyen robban ki konfliktus a „hátsó udvarában”. Oroszországnak most nincs kapacitása rendet vágni a posztszovjet térségben, ahol a Kaukázustól Kazahsztánon át Kirgizisztánig tépnek fel régi sebeket vagy indulnak el a változások útján – körképünket Külföld rovatunkban olvashatják.

A V4 megmutatta: annak ellenére, hogy különbözők vagyunk, sok mindent el tud érni a közép-európai régió – vallja Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet, akivel interjút olvashatnak a lengyel–magyar barátság állapotáról, valamint Varsó nézeteiről a háború és az energiaválság ügyében.

Az ukrán területek orosz annexiójával elszállt a háború békés rendezésének lehetősége – írja publicisztikájában Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

Makronóm

Csomagolásmentes bolt, élelmiszermentő mobilapp, szennyvíziszapból készített bioműtrágya, műanyag-újrahasznosító – csupán néhány példa arra, hogy Magyarországon is dübörög a zöldinnováció, sorban jelennek meg azok a cégek, amelyek a fenntartható világot építik. Körképünket Makronóm rovatunkban olvashatják.

Sport

Szeptember utolsó hétvégéjén visszavonult Roger Federer, aki számtalan rekord birtokosa, de nem csupán ettől utánozhatatlan zseni – pályáját Sport rovatunkban tekintettük át.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Vandana Shiva ünnepelt indiai környezetvédő könyvét ajánlja az agrárökológiáról.

A zöldfelületek fejlesztésétől az energiahatékonyság növelésén át a csapadék megtartásáig számos lehetőség van városaink fenntarthatóbbá és élhetőbbé tételére. Budapesten is sokfelé foglalkoznak ezzel a szakemberek – Rózsa Zoltánnal és Péter Mihállyal, a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájának irodavezetőjével és irodavezető-helyettesével beszélgettünk.

Nincs előzetes víziója egy képről, nem „valamit” akar megfesteni az október 2-án nyolcvanesztendős Váli Dezső. A festőművészt többek között irodalomról, alkotói korszakairól, kortársakról, házasságának rendkívüli átalakulásáról kérdeztük budai műtermében.

A rovatban Balogh Boglárka: Az orrszarvúk hajnala című könyvét és Végh Attila Titkok erdejében című filmjét ajánljuk. A tárcát Csender Levente írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rajcsányi Gellért írja: mindennapi és távlatos, egyéni és kollektív döntéseinken is múlik, milyen jövőt teremtünk magunknak és a következő nemzedékeknek a Kárpát-medencében.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2022. szeptember 29. 14:56
A szarajevói téli olimpia csodálatos volt. És benne Gundel. Ma sem rossz, de végeredményben nagy csalódás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!