Nagy Márton: Az energiaválság tönkreteszi az EU-t

2022. szeptember 30. 11:02

A gazdaságfejlesztési miniszter a szankciók hatásairól beszélt az MCC-ben, a Budapest Summit eseményen.

2022. szeptember 30. 11:02
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Nagy elsősorban a versenyképességről beszélt: a kérdés, hogy ebben a szankciós energiakrízissel terhelt környezetben mi lesz hazánk és Európa versenyképességével. A kérdés általában az, hogy életben tudnak-e maradni a vállalatok. Ezzel a kérdéssel nem foglalkozunk eleget, Brüsszel pedig egyáltalán nem – véli a miniszter.

„Brüsszel hagyja, hogy az egyes nemzetek maguk mentsék ki cégeiket, nincs egységes megoldás, káosz uralkodik.”

Az EU úgy érkezett ebbe a helyzetbe, hogy versenyképessége alacsony volt. Az EU hozzájárulása a globális GDP-hez évek óta csökken, az USA és Kína már sokkal nagyobb mértékben járul ehhez hozzá. Európa globális vezető szerepe egyre gyengül – tisztázta Nagy.

Azt szoktuk mondani, hogy Európa lemaradt a digitális átalakulásban, old economy-ban utazik, tehát a kontinens le van maradva, és a helyzet nem javult. A száz legnagyobb globális cégben alig akad európai, hat-hét cégről beszélhetünk. Eközben a világ vezető pénzügyi központjai Ázsiába kerültek, London elvesztette helyét, Párizs épp csak felfér a listára – sorolta a szomorú adatokat a miniszter.

„Európa egyenes úton halad ahhoz, hogy ne legyen fent a gazdasági térképen.”

Európában az áram ára hatszorosa-hétszerese az amerikainak. A gáz ára tízszer annyi, mint az USA-ban. Ázsiában is alacsonyabb az az árak. Ennek hatása van az iparágakra, például az autóiparra is. A Ford prosperál, míg az Volkswagen szenved.

Az USA-ban is van infláció, de nem az energia hajtja. A német infláció kétszámjegyű, az USA-ban 10% alatti, de az egy túlhevültségből eredő állapot, ott a kamatemelés ciklust, nem válságot kezel. Az USA cégei örülhetnek, mert a versenyképességi rangsor megcserélődött. Ezeket a változásokat egy iparág nem képes lekövetni. 

„A szankciókkal nemcsak ledöftük magunkat, de lassan el is vérzünk.”

Az olaj, a benzin és a gáz ára jelenleg Európában a legmagasabb. Itt az erős dollár korszaka, ami talán javítja a versenyképességünket, hiszen többet kapunk az exportért, de ez a gáz árát nem befolyásolja. A dollár erősödése az inflációt a világ többi országába exportálja.

A '23-as növekedési elemzések mára nulla százalék alatti értékeket, azaz recessziót mutatnak. Az európai cégek jelentősen veszítenek értékeikből a tőzsdén, dacára annak, hogy Amerikában nagyobb a kamatemelés.

„A tőzsde arra reagál, hogy az európai versenyképesség drasztikusan csökken.”

Központi koordináció nélkül a gazdaságok és a gazdasági szektorok Európán belül kiszoríthatják egymást. Akinek több pénze van, az jobban erősítheti a vállalatait, akinek olcsóbb az energiája, versenyelőnyre tesz szert, és ahol kisebb az energiaintenzív ágak súlya, ott jobban jöhetnek ki a válságból. Egyes országokban iparágak szűnhetnek meg, a mérethatékonyság fog előtérbe kerülni, mivel enélkül az európai uniós vállalatok kiszorulhatnak a globális piacokról. EU-s szolidaritásról szó sincs – jelezte a miniszter.

„A szankciókról beszélünk, amiket már megszámolni sem lehet, ahelyett, hogy ezzel foglalkoznánk.”

Az a cég fog nyerni, amelyik utolsónak marad talpon – ez a mérethatékonyság elve. Nem amerikai és kínai cégeket fogunk lenyelni, hanem egymást, ez növeli a koncentrációt, nagy cégek lesznek. Becslések szerint 2023-ra a többszörösére emelkedő energiaköltségek már elméleti szinten meghaladhatják a munkaköltségeket a vállalati szektorban – magyarázta a miniszter.

„Nem az fogja érdekelni a cégeket, hogy van-e munkaerő és mennyibe kerül, hanem hogy van-e áram, és mennyibe kerül.”

De a vállalatok többsége már a közeljövőben is elbocsátásokat kezdeményez majd, ezért a kormány kidolgozta a munkahelyvédelmi akciótervet. Ez egyelőre még nincsen élesítve, de az asztalon van. A támogatási programnak két pillére van, az energiaköltségek és az energiahatékonysági beruházások költségének támogatása. Ezen kívül további két program kidolgozását fogja végrehajtani az elkövetkező hetekben a kormány: a nagyvállalati energiahatékonysági beruházási programot és a munkahelymegtartó programot.

„A munkaerő-alapú gazdaságról át kell állítanunk gondolkodásunkat az energiahatékony gondolkodásra.”

Ezek a fő kérdések, melyek az európai és a magyar gazdaság előtt állnak a miniszter szerint.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2022. szeptember 30. 15:06
Nagymárton hosszú éveken át az MNB alelnöke volt. Történelmi bűne volt a forint a forint tudatos végletekig való legyengítésében, amely mai gazdasági bajaink 1. számú eredője. Nagymártonnak egy szavát se elhinni, nagymártont felelősségre vonni!
Zsolakomarom
2022. szeptember 30. 12:12
Találtam egy régi blokkot, 6 nap híján 1 év alatt ennyit váltotak az árak az Aldiban: Choceur noir 100g 399 479 20.05% Alma Golden 299 599 100.33% Karalábé db 249 299 20.08% Paprika kaliforniai 799 1499 87.61% Kígyóuborka 219 399 82.19% Sárgarépa 169 369 118.34% Maasdam 400g 1199 1699 41.70% Lángolt kolbász 300 g 699 899 28.61% Mélyalmos tojás 10db L 479 849 77.24% Paradicsom 699 599 -14.31% Mini római saláta 299 399 33.44% Kakaós csiga 276 169 -38.77% Szőlő Saszla 361 799 121.33% https://kiszamolo.hu/lidl-arak-egy-eve-es-ma/comment-page-6/#comments Megbuktal, takarodj
zakzag
2022. szeptember 30. 12:09
"Brüsszel hagyja, hogy az egyes nemzetek maguk mentsék ki cégeiket, nincs egységes megoldás, káosz uralkodik" - vicces, mert épp a fidesz kapálózik amikor az van hogy több EU, kevesebb nemzeti kormány. Most meg mégis ez kéne a miniszternek? Ha baj van akkor az EU a hibás. Ekkora képmutató bagázst régen láttam már.
tintapaca
2022. szeptember 30. 11:37
Még mindig em látom a Dél-Alföldön és Dél-Somogyban a földgáz és s olaj kitermelő fúrótornyokat! Most már erről kellene beszélni és cselekedni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!