Klímahisztéria helyett valódi környezettudatosság és rezsicsökkentés

2022. szeptember 29. 10:00

Vannak budapesti önkormányzatok, amelyek valóban előtérbe helyezik az energiatakarékosságot növelő, környezettudatos döntéseket. Így például az ötödik kerületi.

2022. szeptember 29. 10:00
null
Nagy Gábor

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat első lépései között volt a klímavészhelyzet elrendelése, amely célként fogalmazta meg a széndioxid-kibocsátás mielőbbi csökkentését, a főváros szélsőséges időjárási körülményekhez való felkészítését.

A baloldali városvezető legnagyobb horderejű ígéretéből az elmúlt három évben nem valósult meg semmi.

Vannak ugyanakkor kerületek, amelyek valóban előtérbe helyezik az energiatakarékosságot növelő, környezettudatos döntéseket. Így például az ötödik kerület, amelynek vezetője, Szentgyörgyvölgyi Péter több alkalommal is felajánlotta a fővárosi vezetésnek azoknak az innovatív lépéseknek a „know howját”, amelyeket érdemes egy kicsit közelebbről is megnézni.

Hegyvidék Önkormányzata a mostani energiakrízis által okozott helyzetre ideiglenes bezárásokkal reagál. Az ugyancsak kormánypárti vezetésű Belváros-Lipótváros viszont tavaly már egy olyan létesítményt adott át (V. 30 Belvárosi Sportközpont) adott át, amelyet úgy terveztek meg, hogy a nyitás utáni teljes téli szezon folyamán egyáltalán nem kellett bekapcsolni a gázkazánok által biztosított hagyományos fűtést. Ez várhatóan idén is így lesz, itt tehát zavartalanul folytatódhatnak a programok.

Ma már a kerületek többsége kiemelten foglalkozik fásításokkal, parkosításokkal – Karácsony másik nagyobb volumenű ígérete, amely szerint annyi fát ültetnek Budapesten, ahány újszülött jön világra a fővárosban, sem valósult meg –, azonban ugyancsak az V. kerület valósította meg Budapesten az úgynevezett „Kék szemléletet”, amely a csapadékvízzel történő öntözésre utal. A Bástya parkban már ezt a módszert használják, de a közeljövőben terveznek egy ciszterna-építést az Arany János utcában, amivel közel 100 fa öntözését szeretnék majd biztosítani.

Ahogy unikális megoldás az úgynevezett Zöld buszmegállók létesítése is, amelyek amellett, hogy jobb komfortérzetet nyújtanak az utasoknak, hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, javítják a levegőminőséget. A növények vízellátásáról egyébként gépesített öntözőberendezés gondoskodik, ugyancsak a csapadék hasznosításával. Utóbbi projekt egyébként nem igazán nyerte el Karácsonyék tetszését, hiszen a kerületnek közterület-használati díjat számol fel.

Végül ismét csak a Belváros-Lipótváros zöld környezettudatos gondolkodását mutatják azok a lépések,

amelyek a társasházak korszerűsítésére, szigetelésére vonatkoznak; de említhetnénk a klímabarát közlekedési eszközök vásárlására vonatkozó támogatási programokat; a kismamák, valamint a tanulók tömegközlekedési bérletköltségeinek átvállalását – utóbbi terén egyébként a főváros is lépett azzal, hogy a tizennégy év alattiak számára ingyenessé tette a fővárosi tömegközlekedést –; vagy a tudatos parkolást elősegítő eszközök kifejlesztését.

Nyitókép: Belváros-Lipótváros

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. szeptember 29. 17:05
DE a wiki már manipulált, s globális felmelegedés konform szó cikk. Jellemzően, meg sem említi a vízgőzt!
falcatus
2022. szeptember 29. 15:48
A minimális is érdekelne, a metán meg pláne.
falcatus
2022. szeptember 29. 12:50
Tudna valaki egy természettudományos alapokon, törvényeken alapuló validált cikket, tanulmányt, levezetést prezentálni, ami alá tudja támasztani aCO2 és különösen az ember által kibocsátott mennyiség ok okozati összefüggését a vélt, vagy valós glob. klimaváltozásban, leánykori nevén glob. felmelegedésben bizonyítani?
bölcsbagoly
2022. szeptember 29. 12:28
Na ja, egy dolog észszerüen tervezni, cselekedni s más papolni! A ballibsi csak az utóbbihoz ért....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!