Kimondták a hitelminősítők: részleges csődbe ment Ukrajna

2022. augusztus 14. 14:09

Szerdán derült ki, hogy Ukrajna egy háttéralku keretei között megegyezett az érdekelt befektetőkkel arról, hogy két évre nem fizeti az ország a tartozásait.. A két hitelminősítő ezt részleges csődeseménynek tekinti.

2022. augusztus 14. 14:09
null

Miután a napokban háttéralkut kötött Ukrajna a befektetők többségével arról, hogy két évre befagyasztja 20 milliárd dollárnyi nemzetközi tartozásán az adósságszolgálatot, két hitelminősítő is kimondta, hogy ez gyakorlatilag csődesemény – számolt be a Portfolió.hu.

Szerdán derült ki, hogy Ukrajna egy háttéralku keretei között megegyezett az érdekelt befektetőkkel arról, hogy két évre nem fizeti az ország a tartozásait, amivel kb. 6 milliárd dollárnyi likviditást őriznek meg. Az S&P és a Fitch Ratings péntek éjjeli közleményeiben világosan rögzíti, hogy

a kényszerűalku gyakorlatilag csődesemény,

mert szelektív csőd, illetve részleges csőd kategóriát jelentő új osztályzatot adtak az ukrán hosszú lejáratú devizaadósságra.

Ezeknek az a lényege, hogy rendre szelektív nemteljesítésre, illetve korlátozott nemteljesítésre rontották Ukrajna devizaadós-besorolását, mivel az ország adósságátütemezését problémásnak ítélik. „Tekintettel az átstrukturálás bejelentett feltételeire, kritériumainkkal összhangban a tranzakciót problémásnak és nemteljesítéssel egyenértékűnek tekintjük” – közölte az S&P, amely CC/C-ről SD/SD-re (selective default) csökkentette Ukrajna devizaalapú besorolását. A Fitch C-ről RD-re (restrictive default) csökkentette az ország hosszú távú devizaadós-besorolását.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal / AFP

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2022. augusztus 15. 07:05
Lassan már ukrán lakos alig van. Külföld viszont tele van velük, mintha szabadságon lennének! Manapság a migráns és az ukrán menekült a legjobb státusz, a plüs macik maradnak a boltokban!
tamasdr
2022. augusztus 15. 01:45
Ukrajnát az IMF áttolta az afrikai országok közé! Sajnálom az egyszerű ukránt, mert nem látják a fától az erdőt! Az országuk földjének 1/3-t elvesztették, a következő 100 évre eladósodtak!
Salamander
2022. augusztus 15. 01:08
1. Ukrajna csődben van. 2. Mivel nem érkeznek meg a beígért pénzek az EU felől Magyarországra, így arra sincs mód, hogy bármit is visszafizessünk. Tehát amit Ukrajna támogatására az EU folyósít, abban Magyarország lényegében nem vesz részt: kizár minket az Unió magatartása.
amca
2022. augusztus 14. 22:27
Nyomjátok a lóvét Grünnek. Majd az oroszok szétlövik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!