Nem először maradt el tűzijáték a rendszerváltás óta, ám volt, amikor kellett volna

2022. augusztus 20. 16:30

1990 óta ez az ötödik alkalom, hogy a Szent István-napi tűzijáték nem a megszokott módon zajlik. Két alkalommal, 2002-ben és 2020-ban el is maradt, 2006-ban pedig egy ma is felkavaró emlékű tragédiasorozattal végződött a Duna feletti fényjáték estéje.

2022. augusztus 20. 16:30
null
Farkas Anita

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs döntése alapján a szombat esti budapesti tűzijáték a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmarad, a pótlásra jelen állás szerint jövő szombaton, augusztus 27-én, 21 órakor kerül sor. 

A Duna feletti fényjáték a Szent István-naphoz talán a legszorosabban kötődő újkori hagyomány – az első augusztus 20. alkalmából tartott magántűzijátékról már 1829-ből van feljegyzés, majd 1920-ban e napon már hivatalosan is fénybe borult a Margitsziget felett az ég a Magyar Királyság frissen kinevezett kormányzója, Horthy Miklós tiszteletére. Így nem csoda, ha a hosszú, bár többéves kihagyásokkal teli történetében akadt néhány olyan alkalom, amikor ez az egész országot megmozgató esemény a megszokottól eltérően zajlott.

A rendszerváltás óta eltelt időben elsőként 1994-ben került veszélybe a Szent István-napi tűzijáték,

amikor szervező Honvédelmi Minisztérium már hetekkel korábban jelezte, a vízi- és légiparádé mellett nincs elég pénzük ennek megrendezésére is. Hogy végül mégiscsak fellőhették a rakétákat, néhány nagyvállalatnak, köztük az OTP-nek és a Postabanknak volt köszönhető.

Legközelebb 2002-ben történt hasonló, ekkor a hatalmat a Fidesz–KDNP-től alig néhány hónapja átvevő MSZP–SZDSZ-kormány döntött úgy, hogy a Duna súlyos áradása miatt – és a gátakon dolgozókra való tekintettel – nem rendezik meg a 20-i tűzijátékot. Egész pontosan elhalasztották, így arra rendhagyó módon másfél héttel később, augusztus 31-én került sor.

Tragédia Gyurcsány idején

Sokan emlékezhetnek még a 2006-os tűzijátékra is, ami viszont éppen hogy nem maradt el. Sőt, tragédia lett a vége.

A 20-án este kitört óriási, fákat kidöntő viharban öten, köztük egy tizenkét éves kislány is meghalt, s több mint ötszázan megsérültek, miközben egymást taposva próbáltak menekülni a szokásosan óriási tömegben. Pedig mindez elkerülhető lett volna, ha az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc időben leállítja a rendezvényt, illetve ha a néhány perces helyszíni szünet után legalább nem folytatják tovább a rakéták fellövését.

Gyurcsány Ferenc azonban a nyaralása közben elérhetetlen volt.

Sem előzetesen, sem a helyszínen nem mert senki – a fővárost vezető Demszky Gábor sem – döntést hozni helyette, ráadásul a későbbi vizsgálatok szerint a katasztrófavédelem szakemberei meg se nyitották az ügyeletes meteorológus figyelmeztető e-mailjét. A katasztrófa másnapján Szilvásy György kancelláriaminiszter által elrendelt vizsgálatot egyébként mindössze két nap alatt lezárták, és bár mulasztásokat és hiányosságokat igen, politikai felelőst érdekes módon nem találtak.

Vagy ahogyan Gyurcsány akkor nyilatkozta:  „Nincs ok arra, hogy ebből a természeti katasztrófából bárki politikát csináljon, nincs tehát ok a politikai felelősség megállapítására.

Az augusztus 20-i tüzijáték idején kitört vihar elől a Clark Ádám térről az Alagútba menekültek az emberek (MTI/Józsa Bernadette)

Az ombudsman is vizsgálódott, politikai felelős mégsem lett

Eközben az állampolgári jogok akkori országgyűlési biztosa, Lankovics Barnabás szintén vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, kinek a felelőssége lett volna a program időben való leállítása. Arra hivatkozott, hogy „az állami szervek, a kormány és a főváros vezetőinek nyilatkozatai igen ellentmondásosak az ügyben – magyarul: mindenki egymásra mutogat”.  Az ombudsmani jelentés az év decemberére készült el, számos javaslattal arra vonatkozóan, a jövőben hogyan lehet elkerülni a hasonló tragédiákat, illetve azt is leszögezték benne,

hogy a Miniszterelnöki Hivatal és a rendőrség együttesen felelősek a történtekért.

Két éve a koronavírus szólt közbe

A mostani lefújás előtt 2020-ban változott még a tűzijátékkal kapcsolatos forgatókönyv, igaz, nem az időjárási viszonyok, hanem egy másik, nem kevésbé veszélyes  természeti csapás, a koronavírus-járvány miatt. A covid első szakasza ekkor ugyan már lecsengeni látszott, ám az Orbán-kormány felelősen úgy döntött, nem vállalják a tömegrendezvénnyel járó kockázatot.

Így már korán, július második felében meghozták a döntést nemcsak a tűzijáték elmaradásáról, hanem arról is, hogy az összes Szent István-napi programot egy évvel későbbre, 2021-re halasztják.

Nyitókép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án (MTI/Lakatos Péter)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. augusztus 20. 23:32
Anita,a hullarabló..:(
zakar zoltán béla
2022. augusztus 20. 19:23
2006. május 26., 2006. szeptember 17.,.................
ki itt betépsz...
2022. augusztus 20. 18:30
"orbáné". Pffff! Ennyi??? Szörnyű életed lehet! Gondolom, hozzátartozóid füldugóval hallgatják a "digi" és az "orbán"- kezdetű halotti beszédeid. (Vagy a nővérek a pszichiátrián.) Szerintem kezdd húzni a strigulákat, havonta hányszor ejted ki, írod le, álmodsz vele, gondolsz rá, hányszor utalsz Orbán nevére. Ráadásul ok nélkül. Magadtól is tartasz már olyan mániásan, mint legfőbb mumusodtól, "orbántól"? Ha igen, hát azt már nem ok nélkül.
Menhetten
2022. augusztus 20. 18:29
Orbán oldaláról: Miniszterelnök úr! Ma augusztus 20-a van. Állítólag a legnagyobb állami ünnep. Hol a fenében van? Hol ünnepli a miniszterelnök úr az új (1000 Ft-os) kenyér ünnepét? Orbán augusztus 7-e óta nem posztolt. Még a mai nemzeti ünnepen sem! Ennyit ér neki az ország! Valószínű itt sincs! Na mivan? Hol bujdokolsz putricelli? Lesz este pufogtatás?! Nana, hogy lesz! Nem is gondolnád mekkora. Mi van veled King Vitya? Se egy szent jobb, kenyér..... Aggódunk.. https://uploads.disquscdn.com/images/98c1178c3edd6e406c729c1d00753644fdbd13a9e51ef788fb5136999dc51c8f.jpg?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202208
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!