Szijjártó: A háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában

2022. augusztus 24. 19:34

A mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára – emelte ki a külügyminiszter.

2022. augusztus 24. 19:34
null

Az Ukrajnában éppen fél éve zajló háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter kiemelte: a mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára. Az egyik, és rövid-középtávon ha nem is az egyetlen, de a legfontosabb partner ebben a tekintetben Azerbajdzsán, amit alátámaszt a közelmúltban aláírt EU-Azerbajdzsán energetikai megállapodás is. Hozzátette:

így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon.”   

Közölte, egy remek kezdeményezést ismertetett „velem, így gyorsan megállapodásra is jutottak: Azerbajdzsán nagymennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. Ma pedig abban egyeztünk meg, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni” – fejtette ki.    

Szijjártó Péter szerint ez a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg,

„létrejötte egyrészt nagy hozzájárulást jelentene energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez”. A megállapodás tervezetét hamarosan megkapjuk, és látván az érdekek egybeesését, biztosan gyorsan meg tudunk majd állapodni a részletekről – írta.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. augusztus 25. 14:20
Moszkvában reklamáljál a Lavór barátodnál!
Vasalo
2022. augusztus 25. 06:01
Azért nem kellene félrebeszélni. Az energiaválság fö oka a fejlett nyugati államok gazdagságának fenntarthatatlansága, csödje. ( a kapitalizmus velejároja). Az ugyanis nem müködhet, hogy 1 milliárd ember többnyire munkanélkül a szociális jolétben fürdik, mig milliárdok szinte ingyen ezekre a társadalmi sáskákra dolgoznak. Ehhez kellett a háboru meg a szankciok, hogy elfedjék a tehetetlenséget, ötlettelenséget és legyen ok rákényszeriteni a népre a megszoritásokat, a szervezett rablást, a javak elvételét. Nem kéne Szijjártonak is beállni a valoság hamisitoi közé. Zöld villany. Egy kicsit röhej az egész projekt, amikor jol tudjuk ( a fizikábol, s nem a parlamentekböl, politikusoktol), hogy a jelenlegi technologiákkal elfogadhato veszteségekkel az elektromos energia alig szállithato ezer kilométer feletti távolságokra. Ha ránézünk a globuszra akkor láthatjuk, hogy Azerbajdzsán joval messzebb van ettöl a távolságtol.
kerekperec
2022. augusztus 25. 01:49
szijjártó ! fogd már be azt a büdös nagy pofádat és menj és szopd le azt a kitáplált tahóbarom O1G gazdidat, te vadbarom, te !
adofizeto
2022. augusztus 24. 20:33
Ezt a tetű orosz kémet meddig szólítjuk még külügyminiszternek?! Lavrov pincsijeként még egyszer sem volt képes a magyar érdekeket képviselni, viszont kiválóan mondja fel az orosz propagandát, amit az orosz média kiválóan használhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!