Szakértő: Putyin azonnal megtámadja Moldovát, amint végzett Ukrajnával

2022. augusztus 16. 09:27

„Moldova onnantól kezdve veszélyben lesz, hogy Oroszország eléri Transznyisztriát” – vélekedik Juri Felsitinszkij történész és Oroszország-szakértő.

2022. augusztus 16. 09:27
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnal célba veszi Moldovát, amint sikerrel zárta az ukrajnai inváziót – vélekedik Juri Felsitinszkij történész és Oroszország-szakértő, szavait a Newsweek idézte. 

„Még azelőtt, hogy végeznének Ukrajnával, amint elérik Transznyisztriát a folyamatban, kirobbantják a háborút. Moldova onnantól kezdve veszélyben lesz, hogy Oroszország eléri Transznyisztriát.

Ha az ukránok nem tudják tartani őket, akkor kirobbantják a háborút Moldovában. Moldova pedig, mint tudjuk, nem NATO-tag”

– vélekedett a történész.

A lap hozzáteszi: 199-ig Moldova is a Szovjetunió részét képezte, hasonlóképp Ukrajnához, Transznyisztriát pedig hivatalosan senki nem ismeri el független államként – Moszkvát leszámítva. 

Előkészületek

A szakértő szerint az orosz elnököt nem elégíti ki a jelenleg uralma alá hajtott területek birtoklása, a terjeszkedés előkészületeit pedig már most meg lehet figyelni. 

„A Szovjetunió összeomlása óta mintegy 2000 orosz békefenntartó van a területen, az oroszok pedig az elmúlt évtizedben orosz útleveleket osztottak ki a helyi orosz nyelvű lakosságnak.

Transznyisztrában mintegy 220 ezer oroszul beszélő ember van, akiknek 2014 óta osztogatnak útlevelet

– magyarázta.

Nyitókép: Pavel Byrkin / Sputnik / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik