A DK-s Szaniszló is meglovagolta a fakitermelős rendeletet, csak nem jött ki jól belőle

2022. augusztus 30. 06:00

A kerület baloldali vezetője közmeghallgatást kezdeményezett a jogszabály-módosítás kapcsán a Péterhalmi-erdő ügyében. Szaniszló az eseményen azt hangoztatta, évek óta hatékonyan küzdöttek a tarvágások ellen, a kormánynak a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelete azonban szerinte ezt felülírja. A kerület fideszes képviselője ezzel szemben kirántotta a szőnyeget az egész rendezvény alól.

2022. augusztus 30. 06:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Nem egészen egy hónappal azután, hogy a kormány rendkívüli intézkedéssel átmenetileg módosította a fakitermelés szabályait, Szaniszló Sándor 18. kerületi közös ellenzéki, valójában DK-s polgármester némi fáziskéséssel közmeghallgatást hívott össze Pest legnagyobb egybefüggő erdőterülete, a Péterhalmi-erdő ügyében. Mondván: évek óta hatékonyan küzdöttek az erdőben végzett tarvágások ellen, azonban a kormány fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelete szerinte ezt felülírja.

Magával a jogszabálymódosítással több cikkben is foglalkoztunk.

Az általunk megkérdezett szakértők egybehangzóan azt állították, hogy nincsenek veszélyben a hazai erdők.

Egyrészt azért, mert erdeinkben évről évre jelentős tartalék képződik, másrészt azért sem, mert Magyarországon a fakitermelés nemzetközi összehasonlításban is igen szigorú erdő- és természetvédelmi törvény előírásai szerint zajlik, hatósági kontroll mellett, védett természeti területek esetében a természetvédelmi hatóság bevonásával.

Ráadásul a rendeletmódosítás vészhelyzet esetén alkalmazandó, amit az 5/2022. számú agrárminiszteri utasítás az állami erdőgazdálkodók számára külön megerősít. Ez utóbbi intézkedés egyébként az állami erdőkben továbbra is tiltja az oltalom alatt álló, őshonos fafajú erdők tarvágását, és pontosan megjelöli, mikor van lehetőség a vegetációs időn belüli fa­kitermelésre. Megerősíti továbbá, hogy a többlet-tűzifaigényt az elsősorban gazdasági célú akácosokban rejlő tartalékok kiaknázásával kell kielégíteni. Erről bővebben itt olvashat.

Felesleges ellenzéki aktivizmus?

A félrevert harang mindenesetre nem kongott hatástalanul: az erdő tövébe, egy játszótér mellé összetrombitált közmeghallgatásra sokan eljöttek, elsősorban nem a kormány hívei. A tömegben fel-feltünedezett számos zöldaktivista, akik sűrűn hangot adtak kritikus álláspontjuknak az az azóta jelentősen módosított jogszabály kapcsán, ahogy a kormány bírálata sem hiányzott részükről. Magabiztosságukon nem ejtett csorbát az elhangzott, meggyőződésükkel ellentétes tények sem.

Magán az eseményen természetesen a kerületi képviselő-testület tagjaié volt a főszerep, a kezdeményező DK-s polgármester vitte a prímet, elsősorban Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselővel csapva össze. Szaniszló azt hangoztatta, hogy a kerületben már évek óta hatékonyan küzdöttek a Péterhalmi-erdőben végzett tarvágások ellen, azonban a kormány fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelete szerinte ezt felülírja. Lévai már az elején kirántott a szőnyeget az egész rendezvény alól, mondván, jó kérdés, egyáltalán szükség van-e erre a közmeghallgatásra. Véleménye szerint ugyanis

a kormány rendelete nem vonatkozik a kerületi erdőkre.

A polgármester válaszában elmondta, vizsgálták ezt a kérést, és úgy látják, szerinte igenis veszélyben van a kerületi erdő.

Később Lévai Szaniszló azon érvelését is cáfolta, miszerint oly nagy sikerrel védte volna az erdőt a politikus: Lévai ismertette a Pest Megyei Kormányhivatalhoz általa benyújtott közérdekűadat-igénylésére kapott választ, miszerint a XVIII. kerületi erdőterületen 2002 és 2012 között 49 hektárnyi, 2013 és 2022 között 36 hektárnyi tarvágás történt. Vagyis Szaniszló Sándor korábbi alpolgármestersége (és tízből nyolc évnyi baloldali kerületi vezetés) alatt több fát vágtak ki, mint utóbb, Szaniszló pedig szerinte „akkor nem szólalt fel az erdőirtás ellen”. 

A DK-s kerületvezető semleges hangnemben megköszönte Lévai hozzászólását, érdemben azonban nem válaszolt. Ekkor következett Petrovai László, a kerület PM-es, nem képviselő alpolgármestere, aki némiképp kampányízű diasor-vetítéssel járult hozzá a rendezvény fényéhez, amelyben azt bizonygatták, mennyi mindent tett a baloldali kerületvezetés az erdőkért, a zöld koronagyémánt egyébként ebből a szemétszedés volt, amelyet amúgy elsősorban a kerületi polgárok végeztek.

A közmeghallgatás végén a képviselő-testület két határozati javaslatot fogadott el. Az egyikben a polgármester azt kezdeményezte, hogy a kormány vonja vissza a tűzifarendeletet, s hogy amennyiben ez nem lehetséges, a rendelet hatálya ne terjedjen ki a belterületi erdőkre. A másik elfogadott határozatot a testület Fidesz-KDNP-frakciója terjesztette elő, ez a kerületi erdők különleges státusúvá nyilvánításáról szól.

Környezetkárosító beruházások a kerületben

„Az önkormányzatnak semmilyen joga és beleszólása nincs abba, hogy a Péterhalmi-erdőben milyen fakitermelés menjen végbe. Azonban egyeztetéseket folytathatna, ám ahelyett, hogy egyeztetne, politikai akciókkal támadja a kormányt” – szögezte le a Mandinernek az ügy kapcsán Nagy Károly, a kerület független önkormányzati képviselője. Úgy véli,

az önkormányzat tehetne a környezetvédelemért, azonban az elmúlt években inkább a környezetkárosító beruházásokat támogatta.

Példaként említette: Szaniszló a rendkívüli jogrend alatt egyszemélyben fogadta el, helyettese, a zöldügyekért felelős PM-es Petrovai előterjesztését, hogy a Tarkő utcai volt laktanya zöld területére társasházakat építsenek, az erről szóló előterjesztés itt található. A beruházást végül ő maga, Banga Zoltán LMP-s, valamint Makai Tibor jobbikos önkormányzati képviselő akadályozta meg. Nagy felidézi, hogy emellett Szaniszló a Herrich Károly téren olyan utca burkolását engedélyezte volna, amely miatt több évtizede élő hatalmas fákat kellett volna kivágni. Az ügyről egyébként a Mandiner is beszámolt.

Mindezek mellett Nagy Károly rámutatott: a városvezetés mindent megtesz, hogy a Wing ipari parkot valósíthasson meg a Ganztelepen. Az ügyről korábban mi is beszámoltunk, lapunkat a gyermekeiket, nyugalmukat és ingatlanjaikat féltő lakók keresték meg. Nagy szerint rendkívül álságos, hogy miközben Szaniszló zöld közmeghallgatást szervez az erdő ügyében, nem foglalkozik azzal, hogy Ganz-kertvárosiakat óriási porfelhő lepte el, komolyan rontva életminőségüket.

Nagy és Banga egyébként civil támogatással kidolgoztak egy környezetvédelmi programot, amelyet a 2022 szeptemberében megtartott testületi ülésen beterjesztenek a képviselőtestület elé. Nagy elmondása szerint ennek lényege, hogy az önkormányzat azzal foglalkozzon, ami a dolga: a kerületi karbantartásban lévő területeket védje meg és ne ingatlanberuházásokat valósítson meg, hanem növelje a zöldterületeket.

Megkerestük Szaniszlót is

A Péterhalmi-erdő ügyében megkerestük Szaniszló Sándor polgármestert is. Mivel az eseményen nem válaszolt egyértelműen Lévai azon felvetésére, hogy a Péterhalmi-erdőre vonatkozik-e a rendelet, erre is rákérdeztünk. De arra is kíváncsiak voltunk, mit szól Lévai azon állításához, miszerint alpolgármesterként nem szólalt fel az erdőirtás ellen. Amennyiben igaz ez, mi az oka. Tudni szerettük volna azt is, mi a véleménye arról, hogy vannak, akik állítják: miközben közmeghallgatást tervez, olyan környezetkárosító beruházásokat támogat a kerületben, mint például a Wing ipari park a Ganztelepen.

Kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz, amint ez megtörténik, frissítjük a cikket!

Nyitókép: Balról Szaniszló Sándor polgármester, középen Kassai Dániel, a kerület zöldügyeiért felelős tanácsnok, jobbra Petrovai László párbeszédes alpolgármester. A kép forrása: Szaniszló Sándor/Facebook

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2022. augusztus 30. 09:13
Ha limitálva lenne a hozzászólások nagysága pl. 10-15 sorra akkor talán kiszűrhető lenne a trollok nagy része akik már észérvek hiányában másolnak ide nem illő szövegeket és höhöhöznek, trágárkodnak, mert másra képtelenek!
Zsolt75
2022. augusztus 30. 08:45
Ez az "erdőirtás" ugyanakkora ótvar lózung, mint a "rabszolgatörvény". Szerencsére már a saját szavazóik közül is csak a leghülyébbek szopják be.
hoci74
2022. augusztus 30. 08:19
Ez a három díszmadár éppen erdőt szakért?
5m007h 0p3ra70r
2022. augusztus 30. 07:19
"évek óta hatékonyan küzdöttek az erdőben végzett tarvágások ellen" Ha elvégezték a tarvágást akkor hogyan küzdöttek ellene? Ha évek óta elvégezték akkor mitől volt hatékony a küzdelem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!