A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

2022. augusztus 13. 11:50

A hírt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára közölte.

2022. augusztus 13. 11:50
null

Az államtitkár a szombati Facebook-bejegyzésben azt írta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe.

A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra”

– hívta fel a figyelmet Menczer Tamás. 

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. „A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne – különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van ” de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk” – fogalmazott.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni” – tette hozzá az államtitkár. „A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések”

– ismertette Menczer Tamás.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2022. augusztus 14. 19:23
Helyes, így már praktice a fizikai maximumon folyik a betározás! :-) 1,220,407 m3/h (15 C) - https://fgsz.hu/
Sany Xepi
2022. augusztus 14. 08:58
Lipsi szálka....
nempolitizálok
2022. augusztus 13. 19:07
Még kellene gázt vennünk és uzsoraáron eladjuk a németeknek.
cinkegolyó
2022. augusztus 13. 18:36
Februári hír volt: Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva kijelentette: biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz–magyar gázszállítási szerződés. Hozzátette, hogy az is fontos, hogy Magyarország ötször olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Tehát ötször olcsóbban vásároljuk a gázt, mint az akkori piaci ár. A kérdés az, hogy mivel a februári piaci ár a többszörösére emelkedett, akkor mi most mennyiért vásároljuk. Ez azért lenne érdekes, mert a gáz túlfogyasztásáért több mint a hétszeresét kell majd fizetnünk itthon. Lehet, hogy lesz gázunk, de ételre vagy másra nem fog jutni sokunknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik