Az EP jóváhagyta egymilliárd euró hitel folyósítását Ukrajna számára

2022. július 07. 16:39

A pénz a külső finanszírozási szükségletek fedezésében segíti majd az Oroszországgal háborúban álló országot.

2022. július 07. 16:39
null

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta egymilliárd euró európai uniós makroszintű pénzügyi hitel folyósítását Ukrajna számára, a pénz a külső finanszírozási szükségletek fedezésében segíti majd az Oroszországgal háborúban álló országot – közölte az uniós parlament csütörtökön.

A tájékoztatás szerint ez az első részlete annak a 9 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásnak, amelyet az Európai Bizottság javasolt május közepén Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hitelek visszafizetésére.

„A hitel gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére”

A sürgősségi eljárás keretében, 522 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a hitel

Közölték, hogy Ukrajna finanszírozási igényei az orosz invázió miatt megnövekedtek: az utakban, hidakban, gyárakban, lakóházakban, kórházakban és más infrastruktúrákban okozott hatalmas károk mellett az ország elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz is. Ennek eredményeként Ukrajnának 37,3 milliárd eurója hiányzik a 2022-es finanszírozási igények kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint – írták.

A most bejelentett támogatás kifizetésére egy részletben kerül sor, ha felhasználása megfelel az uniós elvárásoknak, beleértve a fokozott átláthatóságot és a felhasználásáról szóló jelentéstételt. A támogatás nyújtásának az is előfeltétele, hogy

Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat

– szögezték le.

Az uniós költségvetés kivételesen a kamatköltségeket is finanszírozza.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. július 08. 17:42
Jó ukrán módi szerint a pénz 90%-a azonnal valakiknek a zsebében fog lapulni, akik majd a kocsi csomagtartójában utaznak vissza vele nyugatra...
nempolitizálok
2022. július 07. 19:55
Túl kell élnie az ukrán maffiának, mert már összeálltak a nyugati "befektetőkkel". (Soros-féle kőgazdag zsidók) Az európaiak EZT IS fizetik.
szürkeSzarvas
2022. július 07. 18:58
A deep state zsidók parancsára. Az inflácio resze lesz,sose fogják megadni-harcolnak és meghalnak a deep state világuralmista hazugságaiért.
kozakgabor
2022. július 07. 18:58
Na most, ha azt mondanám, hogy EU-s szarzsákok a kurva anyátokat, akkor nem lennék eukonform ugye? Nem baj. Akkor is azt mondom. És a leghatározottabban tiltakozom ellene, hogy mint szabad embert, akaratom ellenére ebbe a szarba kényszerítsenek. Tuti, hogy nem vagyok egyedül. A demokrácia végül is nem más ugyebár, mint a többség akaratának érvényesülése a kisebbség felett. Hát legyen meg a többség akarata! Népszavazzunk! Vagy pedig nincs demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!