Államcsőd Srí Lankán: a tüntetők betörtek az elnöki palotába

2022. július 09. 12:05

Csődbe ment az ország, az elnök elmenekült.

2022. július 09. 12:05
null

Szombaton Srí Lankán a gazdaság összeomlása miatt tüntetők először összecsaptak az őket megállítani próbáló rendőrökkel, majd sikeresen megrohamozták az elnök házát – írta a Times of India. A rendőrök barikádját áttörő tüntetők zászlókkal vonultak az elnök házához Colombóban, Srí Lanka fővárosában, ahol az elnök távozását követelték.

Az elnök még május elején hirdetett szükségállapotot, mivel csődbement az ország a koronavírus-járvány, a globális ellátási láncbeli problémák, az elszálló élelmiszer- és energiaárak,

meg úgy általában a világszinten jelentkező válságtünetek miatt.

Június végére az ország kifogyott az üzemanyagból, júliusban pedig Oroszországtól kértek segítséget, kölcsön formájában.

Szombaton az események felhevültek, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik a bevetett könnygáz ellenére sem tudták megakadályozni azt, hogy a tüntetők behatoljanak az elnöki palotába.

Több ezer tüntető jutott be a palota területére, teljesen átvéve az irányítást afelett. Az elnök közben elmenekült, a rendőrök pedig próbálják feloszlatni a tömeget, viszont annyian vannak az utcákon, hogy a vízágyúk el se tudnak indulni. 

Kapcsolódó

Államcsőd Srí Lankán: itt az új világválság első áldozata
Összeomlott a dél-ázsiai szigetország: egy napra való üzemanyag-tartalékkal rendelkeznek, és mivel devizatartalékai is kifogytak, nem tud már dollárban sem élelmiszert, sem gyógyszert beszerezni külföldről. Srí Lanka a gazdasági válság első látványos áldozata, most az IMF mentőövében reménykedik. Bővebben is érdekel...

Összeomlott a dél-ázsiai szigetország: egy napra való üzemanyag-tartalékkal rendelkeznek, és mivel devizatartalékai is kifogytak, nem tud már dollárban sem élelmiszert, sem gyógyszert beszerezni külföldről. Srí Lanka a gazdasági válság első látványos áldozata, most az IMF mentőövében reménykedik.

Nyitókép: MTI/EPA/Csamila Karunarathne

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik