„Még a népmesében is az szerepel, hogy »úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót«”
– jegyzi meg, hozzátéve, a magyarok többsége – főleg az idősebb generáció tagjai – a mai napig három fűszert használ leginkább: sót, borsot és pirospaprikát. Az ételválasztásnál az ár mellett az íz a legfontosabb szempont még a mai napig is, az egészségtudatos szempontok sokaknál a sor végén kullognak. A helyzetet nehezíti, hogy a túlzott sófogyasztás hatásai akár harminc év múlva jelentkeznek, fiatalon pedig hajlamosak vagyunk ezzel nem számolni.
Némi sikert hozott a menzareform
Ami a gyerekek menzai sófogyasztását illeti, valamelyest javult a helyzet az EMMI közétkeztetésre vonatkozó, 2014-es rendeletét követően. A 2015. januárjától életbe lépett, az év szeptemberétől kötelezően alkalmazandó szabályozás előírja a különböző élelmiszerek felhasználási gyakoriságát, valamint tartalmaz a nyersanyagok mennyiségére, az adagolásra vonatkozó előírásokat.
A jogszabály rögzíti, hogy minden nap kell tejet, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, és gabonaalapú, ezen belül teljes kiőrlésű élelmiszereket adni, viszont korlátozza az „üres kalóriát” tartalmazó cukrozott ételeket, italokat és a sófogyasztást is. A rendeletnek köszönhetően a menzaasztalokról eltűntek a só- és cukortartók.