Így csökkentjük az orosz gázfüggőség terhét

2022. július 05. 11:22

Az Energiahivatal szerint Magyarországon és az EU-ban is nőtt a betárolt földgázmennyiség.

2022. július 05. 11:22
null

Az Európai Unióban a betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal volt magasabb májusban, mint egy éve, Magyarországon pedig 48 százalékkal nőtt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden, a májusi földgázpiaci riportja alapján.

A megelőző hónapokban a magasabb LNG és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt. Az orosz import csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal. Átmenetileg pedig mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok és telítődtek az európai LNG terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-kereslet.

Magyarországon szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás: a felhasználás 32 százalékkal csökkent, 15 százalékos volt a kereslet visszaesése. A hazai piacra érkező nettó import 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így sikerült májusban 48 százalékkal többet betárolni, mint az előző év azonos hónapjában – közölte a MEKH.

(MTI)

Fotóbank: MTI Fotó: Rosta Tibor

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. július 05. 12:53
Így csökkentjük az orosz gázfüggőség terhét - úgy csökkenthetitek, ha nem használjátok. 300Ft-ot bukik minden köbméteren a bunkó magyar xDDDDDDDDDD A nyugat jelentős része már olcsóbban szerzi, köcsögök.
Halder
2022. július 05. 12:05
Legyen a magyar tároló minél magasabb szintre feltöltve. Semmi más nem ad biztonságot.
Imike1975
2022. július 05. 12:03
Lesz majd mit elvenni tőlünk a komcsi szarházi németeknek.
nempolitizálok
2022. július 05. 12:02
Nem csökkenteni kell, hanem növelni a mennyiséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!