Vészhelyzet Európában: nem az a kérdés, mennyibe kerül a gáz, hanem hogy lesz-e egyáltalán – Hortay Olivér a Mandinernek

2022. július 13. 13:45

Hétfőn teljesen leállt az északi áramlat egy gázvezetéke, Németországban már több mint félmillió háztartásban korlátozták az energiaellátást. Mire számíthat Magyarország? Hortay Olivért, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetőjét kérdeztük.

2022. július 13. 13:45
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Míg korábban az energiaválság okozta árrobbanást kellett kezelni, mostanra nem az az elsődleges kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem hogy van-e vagy nincs” – hangsúlyozza a Mandinernek Hortay Olivér. A Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetőjét azt követően kerestük meg, hogy

A kormányfő arra hivatkozva, hogy a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Oroszország leállíthatja az európai gázszállítást

A Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője kifejti, az elmúlt néhány hétben nem várt mértékben súlyosbodott a helyzet az európai energiapiacon, miután Oroszország a korábbi mennyiségek hatvan százalékával korlátozta a Németországba irányuló gázszállításokat egy technikai vagy a szankciókból fakadó problémára hivatkozva. „A nyugati világ és Oroszország közötti gazdasági konfliktus odáig eszkalálódott, hogy az már

– hangsúlyozza a szakértő.

Mint ismert, hétfőn teljesen leállt az északi áramlat egy gázvezetéke, ami – mint Hortay Olivér ismertette – ugyan egy tíznapos tervezett karbantartást jelent, viszont Németország, Franciaország és számos vezető nyugati politikus nyilatkozata alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy a tíznapos karbantartási időszak után az oroszok ne, vagy továbbra is csak korlátozott mennyiségben küldjenek gázt az európai piacra.

Ez már most is egy nagyon súlyos helyzetet eredményezett Németországban: a legnagyobb lakásbérbeadó cég több mint félmillió háztartásban már most korlátozta az energiaellátást. A hétvégén a gazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy

társadalmi összeomlás fenyegeti a német gazdaságot,

és mivel Németország az Európai Unió legnagyobb gazdasága és legnagyobb energiapiaca – a közösségbe érkező orosz import több mint egyharmada az Északi Áramlat egy gázvezetéken keresztül érkezik –  ezért ez az egyre mérgesedő konfliktus Németország és Oroszország között könnyedén az egész közösséget magával ránthatja, és ebből fakadóan a bizonytalanságok elképesztő mértékben megnövekedtek – fejti ki Hortay.

Mint mondja, Németország esetében a magától értetődő megoldást a konfliktus oldása jelentené, ezt részben el is kezdte a német kormány azzal, hogy Kanadától visszakérte azt a turbinát, amire hivatkozva Oroszország korlátozta a szállításokat, és azt nyilatkozták, hogy ezt, amint lehet, visszajuttatják az orosz félnek. Kérdés, hogy ez nem lesz-e túl késői gesztus. Hortay szerint a német kormány tagjai továbbra is nagyon támadó hangnemet ütnek meg Oroszországgal szemben, nem úgy tűnik, hogy a konfliktus az az enyhülés irányába mutatkozna.

Magyarország igyekszik minél több gázt beszerezni

A szakértő szerint míg a korábbi hetekben több vezető politikus különböző kötelező szolidaritási mechanizmusokat sürgetett, addig az elmúlt napokban egyértelműen látszik, hogy a tagállamok elkezdték saját érdekeiket képviselni. „Versenyfutás indult:

Azok, amelyek ezt nem teszik meg, előbb vagy utóbb jó eséllyel ellátási korlátozásra kell szorítkozniuk” – hangsúlyozza a szakértő. 

Kiemelte, a helyzet most nagyon bizonytalan egész Európában, Magyarország relatív helyzete a többi országhoz képest jobb, mert a gáztároló kapacitásunk viszonylag nagy, valamint az összeköttetéseink a szomszédos országokkal viszonylag szorosak, tehát megvan a képességünk arra, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a téli fűtési időszakra.

Mindezek mellett Magyarország szempontjából is az az egyetlen felelős cselekvés, ha a kormány minden erejével azon dolgozik, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű földgázt beszerezze, kerül, amibe kerül.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
difluss
2022. július 13. 18:50
Nem lehetne megvárni azt a pár napot, amíg zajlik a karbantartás? Addig minek pánikban tartani a lakosságot?
Gyzoltan
2022. július 13. 16:26
-már megint egy szakértő! Elolvasni sem érdemes a cikket, mert úgysem mondja ki a híres nevezetes szakértő, hogy ki, kik szabadították ránk ezeket a gondokat! Előre kiszámítottan, tudatosan!
nuknuk
2022. július 13. 15:37
Ugyanazok sápítoznak, akik az egész trutymót összeszankciózták. Lámpavas?
Tanács bácsi
2022. július 13. 15:27
Mint az a pöcs Weber. "...Nincs szükségem a magyar szavazatokra." Jó mondta Orbán és a kis pöcs lelohadt. Most meg sértődötten nézeget. NEM KELL NEKÜNK AZ OROSZ GÁZ! Ordították az "Annalenák". Jó mondta Vlagyimir Vlagyimirovics és most meg kakis lett a bugyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!