Karácsony Gergelyt is felhívta a kamu Klicsko

2022. június 25. 20:58

A főpolgármester erről közösségi oldalán számolt be.

2022. június 25. 20:58
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Berlin polgármestere a napokban a deepfake áldozata lett. Bár azt hitte, hogy kijevi kollégájával, Vitalij Klicskóval beszél, pár perc után gyanús kezdett lenni beszélgetőtársa. Majd röviddel ezután bontották is a hívást.

Erre a hírre reagálva számolt be arról, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy a közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan őt is felhívta „Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő”.

Karácsony ismertette, hogy

a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett,

és „mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra” – tette hozzá. 

Több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott

A bejegyzésből kiderült, hogy hasonlóan a bécsi polgármesterrel lefolytatott híváshoz, a videochat „nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem”.

A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során „megerősítésre került, hogy csalás történt”.

Rövidesen egyeztet az „igazi” Klicskóval

„Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit” – sorolta a főpolgármester.

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. június 26. 22:11
Kari Geri hiperpasszív nyelvtudása minden idegen nyelvre egyformán vonatkozik.
Tisza009
2022. június 26. 10:20
És mikor kezdtél gyanút fogni? Amikor már fél órája angolul beszélgettetek, és eszedbe jutott, hogy te nem is tudsz angolul?
DrPepper
2022. június 26. 09:53
Váratlanul felhívják, majd a tervezettnél (!) gyorsabban befejezi a beszélgetést.
Burmin
2022. június 26. 09:47
Ugyan már másból is csináltak már hülyét, Maxine Waters szenátor asszonyt jól átbaszták, mint szart a palánkon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!