Von der Leyen: Oroszország gazdasága lassan, de biztosan romlik

2022. június 27. 14:26

A G7-ek keddi találkozójának egyik kiemelt témája az élelmiszerellátás lesz.

2022. június 27. 14:26
null

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euronews-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kemény szankciók hatására Oroszország gazdasága „lassan, de biztosan romlik”. A Bizottság elnöke emellett még a fenyegető élelmiszerválságot is megemlítette – idézte a nyilatkozatot az Index.

 „Azt látjuk, hogy

Ha megnézzük a különböző ágazatokat, látni lehet, hogy lassan, de biztosan romlanak”  – nyilatkozta a G7-ek csúcstalálkozóján az Európai Bizottság elnöke. 

„Az Európai Unió most épp eltávolodik az orosz olajtól”

Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy megállapodás született a G7-országok között: meg fogják vizsgálni az olajárak lehetséges felső határát. „Az Európai Unió most épp eltávolodik az orosz olajtól. De nem szabad, hogy emiatt az történjen, hogy a világpiaci árak emelkedésével Putyin máshonnan is feltölthesse a hadikasszáját” – közölte. 

Fókuszban az élelmiszerellátás

Ismertették azt is, hogy a G7-ek keddi találkozójának egyik kiemelt témája az élelmiszerellátás lesz, mivel az ukrajnai háború globális élelmiszerválságot is okozhat. Az ENSZ múlt havi közlése szerint „az infrastuktúra hiánya és a kikötők blokádja” 25 millió tonna gabonát halmozott fel az ukrajnai silókban.

Von der Leyen felháborítónak tartja az oroszok blokádját, de véleménye szerint „van mód az ukrajnai gabona kiszabadítására”. Közölte, hogy bár messze elmarad a háború előtti mértékétől, de az Ukrajnából származó gabonaexport az elmúlt hónapokban elkezdett növekedni. 

és ez tényleg szörnyű. Amit mi teszünk, az az, hogy megpróbálunk segíteni Ukrajnának, hogy a gabonát különböző útvonalakon kijuttassa, például vonaton vagy közúton, vagy akár a Dunán keresztül, és ez egyre hatékonyabban megy”

– nyilatkozta az EB-elnöke az Euronews-nak. 

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuners
2022. június 28. 11:13
Szaud-Arábia és UAE már be is jelentette hogy nem tudnak (akarnak?) emelni a kitermelésen. Nesze neked ársapka.
Kivűlálló
2022. június 27. 22:50
"Von der Leyen: Oroszország gazdasága lassan, de biztosan romlik" Ez a vén "aszalt lotyó" annyira hülye, hogy összekeveri Oroszországot Németországgal! :D :D :D Ursula! Oroszország még akkor is virágozni fog, mikor Németországba (sőt Nyugat-Európába) már régen Észak-Koreai étkezési tanácsadók fognak járni, hogy milyen füvet, meg faháncsot zabáljanak a nyugati jobbágyok! :D :D :D
elfújta az ellenszél
2022. június 27. 20:34
Aligha szerepel ennek a libának a munkaköri leírásában, hogy az orosz gazdasággal foglalkozzon. Akkor meg miről gágog?
lendvaiildiko
2022. június 27. 20:23
Urzula! Ez a butaság csak úgy spontán jő, vagy tréningen sajátítodtad el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!