Svájc megvétózta, hogy Dánia páncélozott járműveket szállítson Ukrajnának

2022. június 01. 10:31

A döntésüket azzal indokolták, hogy a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

2022. június 01. 10:31
null

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) nem járult hozzá ahhoz, hogy Dánia Svájctól vásárolt, Piranha III típusú páncélozott harcjárműveket juttasson el Ukrajnába – jelentette szerdán az SRF televízió. Ha egy ország exportálni akar svájci gyártmányú fegyvereket vagy katonai felszereléseket, azt csak a svájci kormány engedélyével teheti meg, és a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

Mint ismert, Svájc áprilisban már megvétózott más hasonló ügyleteket is:

nem járult hozzá azoknak a svájci gyártmányú lőszereknek a szállításához, amelyeket a Németország által Ukrajnába szállított légvédelmi gépágyúkhoz használnak.

Ugyancsak visszautasította a lengyel kormány kérését is arra vonatkozóan, hogy küldjenek fegyvereket Ukrajna megsegítésére az Oroszországgal szemben vívott háborúban.

Svájc ugyan maga is elfogadta az Európai Unió által az utóbbi hónapokban Oroszország ellen bevezetett szankciókat, ugyanakkor a hagyományosan semleges országban belső vita zajlik arról, hogyan viszonyuljanak az ukrajnai konfliktushoz.

(MTI)

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúngyi
2022. június 02. 08:48
Svájc legalább észnél volt! Megint szerepe lesz Svájcnak....
mango5
2022. június 01. 16:27
Svajc putyin pincsije
Akitlosz
2022. június 01. 14:08
Mert Svájc egyedül is különb ország, mint a teljes EU együttvéve. Az meg Németország szégyene, hogy a hadserege svájci lőszer nélkül harcképtelen. Ha Németország háborúba keveredik, akkor Németország sem fog többet svájci lőszert kapni a német !!! fegyvereihez. Úgyhogy gyorsan veszít lőszer hiányában.
fatman
2022. június 01. 13:35
Svájc, aki még komolyan veszi magát Európában... a semlegesség az semlegesség, ez az üzleti modelljük alapja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik