Nagy bajban van az ukrán légierő az amerikaiak szerint

2022. június 23. 12:19

A megerősített orosz légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnában egyre jobban korlátozzák az ukrán drónok hatékonyságát egy amerikai agytröszt jelentése szerint.

2022. június 23. 12:19
null

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerdai jelentése alapján a megerősített orosz légvédelmi rendszerek miatt Ukrajna egyre kevesebbszer támaszkodhat dróntámadásokra. 

A Foreign Policy újságírója, Jack Detsch több név nélkül nyilatkozó ukrán katonai tisztviselőt és katonai vezetőt is idézett, akik azt mondták, az ukrán haderő az orosz légvédelmi képességek fejlődése miatt

nagyrészt felhagyott a török Bayraktar drónok használatával, amelyeket nagy hatékonysággal vetettek be az oroszok ellen az invázió első heteiben.

Ukrán tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt is, hogy az Egyesült Államok által küldött Grey Eagle csapásmérő drónokat is lelőheti a megerősített orosz légvédelem a Donbaszban.

Az ukrán erők a jelentésben foglaltak szerint napi 20-30 bevetésre csökkentették a légi műveleteket, miközben az aktív pilóták számára rendelkezésre álló repülőgépek hiányával küzdenek. Az oroszok eközben valószínűleg prioritásként kezelik a légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnába telepítését, hogy ezzel lenullázzák az ukrán műveletek hatékonyságát, és megvédjék tüzérségi rendszereiket, amelyekre az orosz erők elsősorban támaszkodnak a donbaszi előrenyomulásban.

Az ukrán légierő és a harci drónok azonban más területeken továbbra is aktívak, az elmúlt héten több sikeres csapást mértek orosz célpontokra a megszállt dél-ukrajnai Herszon megyében – írja az ISW jelentése.

Nyitóképen: Ukrán Mig-29-es. Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. június 23. 15:54
Jééé, ezeknek még van légiereje? Eddig inkább a föld alatt erőlködtek. Az célszerűbb is.
remi
2022. június 23. 14:51
Ez nem új hír, sőt, nem is hír. A bajraktárok már április közepe óta nem találtak el semmit, sőt, mostanra már a török nem is ad nekik, egyrészt mert nem akarnak érte fizetni másrészt meg már antireklám, hogy 1-2 felszállás után már nincs meg. Arról is voltak hírek, bár ezt nem erősítette meg senki, hogy az orosz EW a Donbasz kritikus részei fölött annyira feljavult, hogy már nem is kell a drónokat lelőni, az irányítás elvesztése után vagy lehull vagy visszamegy a kiindulási pontra. Konkrétan a bayraktárból van ugyan műholdas irányítású de nem hiszem, hogy a török ezt szállította le nekik. A grey eagle szállításából demens dzsó már vagy egy hete kihátrált, amúgy is 4 darabról lett volna szó.
NeMá
2022. június 23. 14:33
Ukik reklám jeleggel kaptak párat játszani, most már fizetni is kéne értük. Egyébként maga a drón gyártó is gondban lehet, mert ukránok gyártják a motorját.
Sany Xepi
2022. június 23. 14:29
Mi van, tényező lett Oroszország az amcsik szemében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!