Szijjártó: Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a Török Áramlaton keresztül

2022. június 28. 15:19

A külügyminiszter szerint a magyar ellátásbiztonság nincs veszélyben.

2022. június 28. 15:19
null

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból, miután sikerrel lezárultak a Török Áramlat vezetéken hosszú ideje tervezett karbantartási munkálatok – jelentette be kedden Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Mol budapesti székházában egyeztetett az energiabiztonság szempontjából releváns szereplőkkel, amelyet követően arról számolt be, hogy

hétfőn este 7 órától újraindult a földgázszállítás az Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra érkező vezetéken.    

Mint közölte, hazánk pontosan megkapja a tavaly megkötött hosszú távú gázvásárlási szerződés szerinti mennyiséget a déli szállítási útvonalon, amelynek a megbízhatósága továbbra is 100 százalékos. Majd hozzátette, hogy az Északi Áramlat-1 karbantartási nehézségei miatt az utóbbi időben jelentősen csökkent a Nyugat-Európába szállított orosz földgáz mennyisége, ami érinti az Ausztrián keresztül történő magyarországi szállításokat is.

A magyar ellátásbiztonság nincs veszélyben

Bár ezen az útvonalon jelenleg az eredetileg szerződött mennyiségnek mindössze a fele érkezik hazánkba, a naponta így kieső 1,3 millió köbmétert gond nélkül be tudják szerezni a spotpiacon. 

– fogalmazott. Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy továbbra is zajlanak a tárgyalások arról, hogy az orosz Gazprom a déli szállítási útvonalra terelje át az Ausztria felől hiányzó mennyiséget.    

(MTI)

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. június 29. 10:07
Ezt, az elosztásnak nevezendő kobzást (eu gázt Magyarországtól) itt olvasom először. Azért tőlük még ez is kitelik. Ha igaz (lenne, bár ...) hogy is néz ez ki? Köpködnek ránk, nem adnak egy centet sem abból, az általuk hitelből szerzett covid utáni újjáépítési alapból, melyre mi is készfizető kezességet vállaltunk: enélkül megsem kapták volna a hitelt. Hazudnak az ok említésekor, mert a fő bűn, hogy veszünk a ruszkiktól olajat, gázt, miközben ők a saját hülyeségük miatt gazdasági és szociális katasztrófát kockáztatnak. Erre kitalál(hat)ják (remény: talán mégsem), hogy elkobozni attól, akinek van. Persze attól még ugyanaz a fasi-diki maradna a szemükben hazánk, mert cimborál a ruszkikkal, olajat, gázt vesz tőlük, se fegyvert, se katonát nem küld az ukiknak. Arról nem is beszélve, hogy a teljes magyar gázkészlet szétosztva annyi, mintha a Balaton vizét a tengerbe eresztenénk, hadd legyen magasabb annak vízállása. Jaj, ki ne találják, mert ez semmivel nem károsabb 5let a ruszkiellenes szankcióknál.
foldizs
2022. június 28. 16:11
Lesz mivel fűteni Szijjártó villáját!
tintapaca
2022. június 28. 16:07
Egyre inkább megvilágosodik a magyarok számára, hogy az Európai Unió országai az USA gyarmataivá váltak, mi az Európai Unióé, így már kettős gyarmati függésben vagyunk. De ki az a politikus, vagy politikai gondolkodó aki, erre a felismerésre jutott? Ahogyan korábban a Varsói Szerződés, úgy ma a NATO biztosítja a kettős gyarmati függésben tartott státusunkat. Nesze neked magyar külpolitika (vagy ahogy egy klasszikus mondta: nesze törpe, itt egy púp!.)
kisgul
2022. június 28. 16:01
Na még ez is! Pedig a moslékosok már dörzsölték a tenyerüket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!