Osztrák külügyminiszter: Évek óta nem volt ilyen súlyos a nukleáris fenyegetettség

2022. június 20. 13:53

„Az atomfegyverek akár az egész emberi társadalmat eltörölhetik a föld színéről” – fogalmazott Alexander Schallenberg.

2022. június 20. 13:53
null

Az emberiség évek óta nem nézett szembe ilyen nagy mértékű nukleáris fenyegetéssel Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint, aki az atomfegyverek humanitárius következményeiről szóló konferenciát megnyitva mondott beszédet hétfőn Bécsben.

A tárcavezető bírálta Oroszországot, amely szerinte „felelőtlen módon rémisztget” nukleáris fegyverekkel az ukrajnai háború során.Nakamicu Izumi, az ENSZ leszerelési főképviselője leszögezte: a nukleáris leszerelés témája elsőbbséget élvez a világszervezetben, s figyelmeztetett, hogy

 A konferencia témája az atomfegyvereknek az éghajlatra és az élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatása. A tanácskozást egy nappal az atomfegyverek teljes betiltásáról szóló, 2021-ben életbe lépett szerződésről (TPNW) szóló értekezlet előtt tartották, amelyre az aláíró mintegy 80, ország képviselőit várják.    

„Állandó fenyegetettség”

Alexander Kmentt leszerelési ügyekért felelős osztrák diplomata az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában ingatagnak nevezte a nukleáris elrettentés politikáját, amely szerinte „állandó fenyegetettséget” jelent. Figyelmeztetett továbbá egy esetleges újabb nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére, ugyanis szerinte

  A TPNW aláírói között nem szerepelnek a NATO-tagországok, amelyek – más, atomfegyverrel rendelkező államokkal együtt – nem is vesznek részt a konferencián, jóllehet Németország és Norvégia megfigyelőket delegált rá.

(MTI)

Nyitókép: Erkin Keci / Anadolu Agency via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. június 21. 14:23
Nektek sem az amerikaiakkal kellene barátkoznotok.
Takagi
2022. június 20. 14:48
Egyszer minden véget ér. Az atommal nem az oroszok fenyegetnek, de nem is zárják ki,ha olyan mértékű veszélyben érzik magukat.
Kamcsatka5
2022. június 20. 14:45
A délutáni szunyókáláskor hozta a postás a Fuggerék szarosgyurijától, hogy ezt a levelet kell felolvasnia!
nempolitizálok
2022. június 20. 14:44
Ehhez te is hozzájárultál azzal, hogy nem volt merszed rászolni cselédtársaidra, ne tolják túl az USA simogatást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!