„Orosztalanításba” kezd Ukrajna

2022. június 10. 18:39

Jönnek az „orosztalanítási bizottságok”, hamarosan Puskin és Dosztojevszkij is kiradírozódhat az ukrán kulturális térből.

2022. június 10. 18:39
null

Az ukrán kulturális és információs politikai miniszter, Olekszandr Tkacsenkó bejelentette, szakértői bizottságot hoznak létre a „kommunistátlanításra” és az „orosztalanításra” – írja a BBC.

A bizottságban az Interfax hírügynökség szerint szerepet kapnak a civil társadalom és a kultúra képviselői, történészek, kiadóvezetők, filmrendezők és múzeumvezetők.

Tkacsenkó szerint

az önkormányzatoknak hasonló orosztalanítási bizottságokat kellene létrehozniuk,

hogy a folyamat a törvényeknek megfelelően menjen végbe, és filozófusok, történészek, helyi aktivisták vitassák meg a különböző kérdéseket.

A miniszter megjegyezte, a minisztérium megfelelő bizottsága már dolgozik, fellebbezéseket bírál el és ajánlásokat tesz az utcanevek átnevezésével és műemlékek lebontásával kapcsolatban. Szerinte a szakértői tanács javítaná az ezirányú munkát.

Tkacsenkó azt is elmondta, örül annak, hogy az ukrán színházak nem játszanak Csajkovszkijt a háború kitörése óta, és felszólította európai kollégáit, hogy tegyék ugyanezt, vagy legalábbis szüneteltessék az előadásokat. Ugyancsak felszólított arra, hogy fejezzék be az együttműködést orosz kulturális szereplőkkel, ugyanis

a kultúra, akárcsak a propaganda, annak a rakétának a csúcsa, amelyet a Kreml hoz Európába.

Korábban az Ukrán Könyvintézet igazgatója, Olekszandra Koval az Interfaxnak azt nyilatkozta, hogy 

Elmondása szerint folyamatban van az ilyen könyvek eltávolítására vonatkozó szabályozás előkészítése.

Nyitókép: Giuseppe Maffia / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. június 12. 03:14
"Jönnek az „orosztalanítási bizottságok”, hamarosan Puskin és Dosztojevszkij is kiradírozódhat az ukrán kulturális térből." Nincs jelentősége, mert hamarosan Ukrajna is ki fog radírozódni a történelemből! :)
blondibarbi
2022. június 11. 17:28
„Orosztalanításba” kezd Ukrajna" Miért, korábban nem ezt csinálták ? Ez az anarchista és rasszista BLM ukrán változata lesz, az ULM.
Aerion
2022. június 11. 16:41
Nem vitás, ukrajna teljes mértékben alkalmas arra, hogy az ajrópai unijó tagja legyen.
Pax22
2022. június 11. 07:23
Elmebetegek gyülekezete. Akkor még is valós a ruszofóbia, a nácizmus stb.Ezek akarnak az Európai Unióba kerülni? Minket mindenféle ürüggyel szankcionálnak, holott a lengyelek is megkapták már a pénzüket. Ugyan miért? Mert Ukrajnát segítik harcászati eszközökkel. A mi hazánkban - és az oroszoknál is- minden nemzetnek tiszteletben tartjuk a jogait. Itt van szlovák, német nemzetiségi iskola. Minden faluban ki van írva eredeti nyelven is a névtábla ( pl. Karlsdorf). Ez az Európai Unió egy lefizetett bagázs. Elvesztette a célját. Egy ilyen korrupt, fejlődésben visszamaradt, kisebbségi jogokat nem tisztelő, csempészésből, kábítószerből, korrupcióból élő országot akarnak az Európai Unióba ,( mi ellenünk pedig jogállamisági eljárás van). Ezt a szedett-vedett lefizetett gyülekezetett ott kellene hagynunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!