Bejelentették az oroszok: hamarosan elfoglalnak egy stratégiailag fontos ukrán várost

2022. június 06. 20:53

A befejezéséhez közeledik a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szvjatohirszk városnak az orosz fegyveres erők általi „felszabadítása” .

2022. június 06. 20:53
null

A befejezéséhez közeledik a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szvjatohirszk városnak és a környező területeknek az orosz fegyveres erők általi „felszabadítása” – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő délután.

Konasenkov szerint ukrán nacionalista alakulatok a nap folyamán felrobbantottak egy hidat a Sziverszkij Donyec folyón, hogy

megakadályozzák az ukrán csapatok visszavonulását az orosz előrenyomulás elől.

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők 95. légideszantos rohamdandárjának és 81. önálló légimozgékonyságú dandárjának a főerőktől ekként elvágott maradékai a harceszközeiket és a fegyvereiket hátrahagyva szétszóródtak a part mentén. Beszámolója értelmében az orosz hadsereg mintegy nyolcvan menekülő ukrán katonát hagyott átúszni a folyón és nem nyitott tüzet rájuk.    

A szóvivő elmondta: Oroszország felszólította az ukrán katonákat és a területvédelmi alakulatok tagjait, hogy ne védjék tovább „a nacionalisták vezette kijevi rezsimet”, adják meg magukat, ami nem gyávaság, hanem az egyetlen helyes dolog. A tábornok szerint 

az orosz fél méltó bánásmódot és a családjukhoz való visszatérést garantál mindenkinek, aki önként leteszi a fegyvert.    

Szvajtohirszk mintegy félúton található Donyec-medence birtoklása szempontjából kulcsfontosságúnak nevezett Szlovjanszk és a Harkiv megyei, orosz ellenőrzés alá került Izjum között.    

 

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. június 07. 16:46
Más terhet jelent a baráti menekültek ellátása, mint az ugyanolyan tömegű hadifoglyoké. Ha valakitől elvárom, hogy ellássa a baráti menekülteket és ellásson engem korszerű fegyverekkel, akkor mit teszek ezzel a valakivel?
Dezsőke
2022. június 07. 11:58
nocsak alakul az "oroszmagyarhatár" ?
Aerion
2022. június 07. 10:02
Éljen Oroszország, halál az ellenségre!
jánosbácsi
2022. június 06. 22:08
Már ideje lenne elfoglalni valamit mert kezd unalmassá válni ez a háború. Lehetőleg a civileket hagyják ki a játszmából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!