Károly herceg, Ryanair-ügy, Hornung Ágnes-interjú, új európai vízió és PajtaKult  – itt az új Mandiner!

2022. június 30. 08:00

Mit szeret igazán Károly herceg Erdélyben? Mekkora súlya lesz a családügynek az ötödik Orbán-kormányban? Hogyan értékelik úszóink a vizes vb-n elért eredményeiket? Frakciópénzek, amerikai fegyvertartás és Ciprus orosz kapcsolatai a friss hetilapban!

2022. június 30. 08:00
null

A koronavírus-járvány kitörése óta először tért vissza a brit trónörökös Erdélybe, ahol már növekedésnek indultak az általa ültetett almafák, és ahol még mindig érzi ember és természet egyensúlyát, az ősi körforgás harmóniáját. Ezen a héten Boris Kálnoky exkluzív riportját olvashatják Károly hercegről, amiből kiderült, miért is szereti annyira az erdélyi vidéket.

– mondja a herceg.

Összeállításunkból kiderül az is, hogy milyen magyar gyökerekkel bír a trónörökös, emellett hogy milyen fontos értékválasztási kérdésekről nyilvánul meg. 

„Bizony Kárpátalján (és amúgy az orosz ajkú területeken is) durva ukrán asszimiláció folyt és folyik – de egy ukránosított iskola még mindig jobb, mint egy olyan, amit porig bombáztak a nagy felszabadításban” – írja vezércikkünkben, az Első karaktert Veczán Zoltán. 

Közélet 

A kormánypártok törvénymódosító javaslata kiigazítaná a parlamenti frakciók finanszírozásában tapasztalható aránytalanságot, egyben megspórolna 5 milliárd forintot. Közélet rovatunkban megmutatjuk a részleteket.

Mekkora súlya lesz a területnek az ötödik Orbán-kormányban? Mennyien éltek eddig a támogatásokkal? Lesz-e trendforduló a születések számában? Hornung Ágnessel beszélgettünk, aki első interjúját a Mandinernek adta.

Ha nem is extraprofitadónak nevezik, Európa országainak több mint felében megadóztatják a légitársaságokat – mégis, a Ryanair hevesen támadja a magyar kormányt a szektorra kivetett sarc miatt. Összefoglalónkat olvashatják a szokatlan hangvételű konfliktusról.

A rovatban Szilvay Gergely Molnár Tamás: Európa zárójelben című könyvét ajánlja.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a régészeti szakma szükségességéről és értékeiről ír véleménycikkében.

Ma a legtöbb latin-amerikai országot baloldali-újmarxista vezetők irányítják. A térségben visszaszorul az USA, amivel párhuzamosan kismértékben nő Oroszország befolyása, Kínáé pedig óriási léptekkel erősödik  – írja Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója.

Külföld

Az Egyesült Államok széles vidékei békés és biztonságos környékek, de egyes nagyvárosokban és kultúrkörökben a harmadik világnál rosszabb fegyveres erőszak tombol az utcáktól az iskolákig.  A bolygó vezető hatalmának még mindig nincsenek rendszerszintű válaszai a nemzeti tragédiára – körképünket Külföld rovatunkban olvashatják. 

Precedens & Makronóm

Precedens rovatunkban az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról című indítvány tizenkét pontját elemeztük.

„Sem a brüsszeli bürokrácia térnyerése, sem az Európai Unió Bírósága aktivista jogfejlesztése nem léphet a demokratikus konszenzuskeresés helyébe” – írja Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője véleménycikkében.

Makronóm rovatunkban Ciprusról olvashatnak, amelyet bár Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán ritkán emlegetnek, jelentős orosz beágyazottsága van az uniós államnak. 

Sport

A magyar úszók elégedettek a hazai rendezésű vizes világbajnoksággal: a medencés úszóversenyek során tizennyolcan jutottak döntőbe, ebből két aranyérem sikerült, mindkettőt Milák Kristóf szerezte meg. Sport rovatunkban a sportolókkal együtt értékeltük az eredményeket, Csisztu Zsuzsa pedig Milák Kristóf sikerei kapcsán a láthatatlan szülői háttér jelentőségéről írt jegyzetet. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

A nyugati civilizáció megmentése a férfiideál újjászületésén múlik – állítja egy bátor irodalmár, Anthony Esolen, akinek könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja a könyvajánló sorozatában. 

Az orosz–ukrán háborúban és más mai konfliktusokban már jelentős szerepük van a felderítő vagy csapásmérő drónoknak. Magyar kutatók most a drónok és az embert szállító egyéb repülő szerkezetek békés célú, mentőzést szolgáló használatát vizsgálják – a részletekről Tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

A kultúra lényege, hogy az embereket kell kiszolgálni, és nem a gyorsan változó divatokat – mondja Horváth László. A Fonó Budai Zeneház igazgatójával az általa megálmodott PajtaKult programról, a felszabadító terekről, a fenntartható lassulásról és a magyar világzene itthoni esélyeiről beszélgettünk Élet rovatunkban.

Film készül Radics Béla, az Atlantisz, a Sakk-Matt, a Tűzkerék és a Taurus szólógitárosa életéből – a film egyik, kocsmai helyszínen játszódó epizódjának forgatásán jártunk. A tárcát Győrffy Ákos jegyzi.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója ír helyesírási bűneinkről.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!