Karácsonyék korlátoznák a közvilágítást és a közszolgáltatásokat

2022. június 12. 12:16

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás.

2022. június 12. 12:16
null

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez – számolt be az Origo. A Mediaworks Hírcentrum információi szerint mindez azzal jár, hogy várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapunk, hogy hogyan zuhanyozzunk kevesebbet – olvasható a cikkben.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem 

A Városok Energiatakarékossági Sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A következmények már most látszanak

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány közép-kelet-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

A lap szerint a következmények már most látszanak: elszabaduló energiaárak, szorongató infláció.

Mindeközben az oroszok a megdrágult energiahordozókat eladják Kínának és más ázsiai országoknak.

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;
  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;
  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;
  • Csökkentenék a sebességhatárokat;
  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

 

 

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2022. június 13. 12:41
Íme, a zseniális megoldás, amely majd térdre kényszeríti Putyint, Ukrajna győz a háborúban, és megmenekül a bolygó is a klímakatasztrófától! Micsoda ötletek!!! - a nyári hőségben zárjuk be az uszodákat, az izzadás úgyis csökkenti a testhőmérsékletet, - beltéri sportra amúgy sincs is szükség, sokkal jobb a szabad levegőn edzeni a 35 fokban, tűző napon, - kultúrára, művelődésre sem, unalmas múzeumok helyett ott vannak a romkocsmák meg bizonyos fesztiválok (őszintén: ki a fene jár manapság múzeumba, amikor máshol jól be lehet rúgni meg tépni a villódzó fényekben meg dübörgő kilowattokban???), - télen a gyerekek az iskolában, idősek az otthonokban, az irodai dolgozók, stb. ücsörögjenek órák hosszat kabátban, a kórházakban bugyolálják be duplán a betegeket, újszülötteket, - az utakon pöfögjön a kipufogógáz plusz tonnaszámra a még nagyobb dugók miatt, - nyomorogjanak a népek a már így is zsúfolt tömegközlekedésen, a 45 fokos busz csak megedzi őket a globális felmelegedésre, - a városban legyen sötétebb, ezzel teremtsünk megfelelőbb munkakörülményeket a bűnözőknek, hiszen nem szabad kirekesztőnek lennünk: sokszínűség, tolerancia, elfogadás és szabadság mindenek előtt. Éljen, jó lesz! A kezdeményezés angol elnevezése Cities Energy Saving Sprint, CESS. Mellékes érdekesség egyébként, hogy a "cess" angol szónak két jelentése van: 1. egyfajta különleges adó 2. a "cesspool" vagy "cesspit" rövid változata, amely azt jelenti: pöcegödör. Gondolom, bármelyiknek örülnek azok a budapestiek, akik megválasztották Karácsony Mindenre Is Alkalmatlan Gergelyt és Tüttő Tengerből Kilovagló Katát... Üdvözlöm őket egy falusi hegyről, tölgy, fenyő és diófa árnyékából. Mindjárt megyek le a Dunára fürödni.
khomeini
2022. június 13. 12:01
ha csökkentik a közszolgáltatásokat, én a városháza kapuja elé fogom letenni a háztartási szemetet
Szvv
2022. június 13. 10:31
Vissza a kőkorszakba! Szemeket becsukni, agyakat eldobni! Jobbra át! Indulas! Egy- kettő-egy- kettő...!
fogas paduc
2022. június 13. 10:10
Szóval, a valódi cél Európa tönkretétele. Ezt palástolták a klímaváltozás elleni " harccal", majd kapva-kapva az ukri- orosz háborún, a célmegvalósítást felgyorsították....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!