Zárójelbe zárt Európa

2022. június 01. 10:02

A progresszió, a közösségeinket szétziláló utópikus gondolkodás az emberi természet lényegéből fakad, ezért állandó jelenség. Interjú.

2022. június 01. 10:02
null
Pogrányi Lovas Miklós

„Molnár Tamás filozófus Európa zárójelben című kötetének friss megjelenése adja a beszélgetésünk apropóját. Mitől aktuális a magyar nagyközönség számára a szerző?

Molnár Tamás munkássága az előttünk álló évtizedekben aligha fog elavulni. A progresszió, a közösségeinket szétziláló utópikus gondolkodás az emberi természet lényegéből fakad, ezért állandó jelenség, csak az alakja változik. Molnár pedig radikális volt: a jelenség gyökereit tárta fel.

Ezek szerint Molnár nem csak a kortárs liberalizmust kritizálta?

Nem pusztán a liberalizmust, hanem annak előfeltételeit is. Magát a modernitást, ami a politikai téveszmék létrejöttét lehetővé tette.

Hogyan vált filozófussá Molnár Tamás?

Budapesten született, de még gyermekként, a két háború között Nagyváradra került. A második világháború alatt francia irodalmat és történelmet tanult Brüsszelben, így lett szellemi otthona a frankofón világ, munkáiban is a francia nagyesszé hagyományát követi. Ugyanakkor kétségtelenül az amerikai konzervatív reneszánsz egyik kulcsfigurája is. Outsider mivolta éles kritikai érzéket alakított ki benne, munkái tele vannak jóslatszerű megállapításokkal. Három évtizeddel ezelőtti írásainak ereje most is sodró, észrevételei látnokiak.”

Nyitókép: Lovas Boróka

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2022. június 01. 11:11
Az elvtárs megragadt az 1952-es évben. Akkor mondtak ilyen marhaságokat. S akkor is csak a magadfajták hitték el.
egynick
2022. június 01. 11:01
Az ultrakonzervativizmus iszonyú károkat okoz Magyarországnak. És legyűri a középosztályt. Egy szűk réteget támogat, azzal, hogy az majd lecsorog. 80-as évek neoliberalizmusa keresztény szósszal leöntve. Épp tegnap mondta egy kollégám, hogy jó, akkor mostantól fideszes leszek, mivel anyagilag jól jártam. Visszakaptak férjével együtt kétszer 809000 Ft szja-t, megtakarításukból és a plusz pénzből vettek egy másik lakást, azt kiadják, az amúgy is felső középosztálybeli jövedelmüket gyarapítja a lakáskiadásból származó díj. De azzal nem számolnak, hogy a két gyerekükre milyen terhet tettek. Aki viszont most kezdene hitelt felvenni pályakezdéshez, lakáshoz, már közel 6%-os alapkamat mellett teheti. Az elmúlt 10 év alatt aktív generációk kivettek mindent a közösből. Szolidaritás nuku a magyar társadalomban, amikor lehetőség van, mindenki harácsol, hogy ezzel a gyerekeinek mit okoz, nem érdekli. Szörnyű belegondolni.
mokány
2022. június 01. 10:21
A kémkedés , és a szarkeverés , köztudottan , a világ második legrégebbi foglalkozása . Egyébként , meg , dekadencia jellemzi történelmet , nem pedig a haladás .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!