Még hosszabb ideig kap Magyarországról garantált gázszállításokat Ukrajna

2022. május 26. 20:03

A magyar és az ukrán földgázszállítási rendszerüzemeltetők tárgyalásokat folytatnak a magasabb minőségű Magyarország-Ukrajna irányú földgáz kiszállítást megengedő, jelenleg is érvényben lévő szerződés meghosszabbításáról.

2022. május 26. 20:03
null

Az ukrán gázrendszer üzemeltetője csütörtökön jelentette be, hogy megállapodott a magyar hatóságokkal arról, hogy még hosszabb ideig garantált a gázszállítási kapacitás Magyarországról Ukrajnába – írta a Portfolio a Reuters értesüléseire hivatkozva.

Arról, hogy

Magyarország napi 8 millió köbméternyi nem megszakítható kapacitást garantál Ukrajnának, már korábban megszületett a megállapodás, és azt meg is hosszabbították már egyszer.

Most pedig a nem megszakítható kapacitás újabb meghosszabbításáról van szó, ezúttal 2023 március végéig – közölte a Reuters.

A portál kitért arra is, hogy hasonló megállapodást Szlovákiával is kötött Ukrajna, amelynek keretében jóval több gázszállítási kapacitásra vállaltak garanciát naponta a szlovákok. E két megállapodás nagyban segíti azt, hogy

Ukrajna napi gázfogyasztása különösebb zavarok nélkül megtörténhessen orosz gázzal anélkül, hogy az ukránok bármikor is közvetlenül gázt vennének az oroszoktól.

Így tehát arról van szó, hogy az ukránok az orosz gáz tranzitszállítását elvégzik Magyarország és Szlovákia felé (is), majd e két ország felől garantált nem megszakítható kapacitásban kapnak (orosz) gázt saját ellátásukra, amennyiben sikerül piaci alapon vételezniük – Magyarország felé már nem szállít tranzit gázt Ukrajna, de jelen megoldással Magyarország felől is tud gázt importálni. Így Ukrajna hivatalosan mondhatja azt otthon és a világnak is, hogy ők bizony évek óta nem vesznek már gázt követlenül az oroszoktól és csak a tranzitszállítások után számláznak nekik díjat. Áttételesen viszont igenis vesznek orosz gázt.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2022. május 28. 15:14
lábánok=labancok
Kivűlálló
2022. május 28. 09:05
"A magyar és az ukrán földgázszállítási rendszerüzemeltetők tárgyalásokat folytatnak a magasabb minőségű Magyarország-Ukrajna irányú földgáz kiszállítást megengedő, jelenleg is érvényben lévő szerződés meghosszabbításáról." Ez elég nagy probléma! Nagy lófaszt kéne ezeknek a tetveknek adni, nem gázt! A magyar kormánynak ezt meg kellene szüntetni, de nagyon gyorsan...!
öhöm
2022. május 28. 00:09
Ezt nem reklámozták eddig és ezért nem értettem, (csak sejtettem a mögöttest), azt a 2.8 milliárd kwh gázt ami idén kiment feléjük. Igy már stimmel.
syphax
2022. május 27. 18:41
AZ UKRÁN POLITIKUSOK EGYTŐL-EGYIG FRENETIKUSAN-GIGANTIKUSAN OSTOBÁK--MIKÖZBEN A MAGYARORSZÁG FELÉ IRÁNYULÓ RAJTUK ÁTMENŐ CSŐVEZETÉKEK--OLAJ, GÁZ-- ELZÁRÁSÁRÓL PAPOLNAK VAK ÉS SÜKET MAGYAR GYŰLÖLETÜKBEN. HISZEN ŐK MAGUK IS OROSZ GÁZT KAPNAK ÉS HASZNÁLNAK TŐLÜNK A MAGYAROKTÓL ÁTVÉVE- MEGVÁSÁROLVA AZ ENERGIAHORDOZÓT...(MEG PERSZE MÁS ÁLLAMOK IS, PL. SZERBIA, SZLOVÁKIA, AUSZTRIA STB...STB...) TEHÁT HA ELZÁRJÁK A CSAPOKAT, SAJÁT MAGUKNAK IS(!!!) ZÁRJÁK EL, AZOKAT A CSAPOKAT! ARRÓL A SOK MILLÁRDOS HUMANITÁRIUS SEGITSÉGRŐL MÁR VÉGKÉPP MEGFELEDKEZVE--ÉLEMISZERBEN, GYÓGYSZERBEN, RUHÁBAN, SZÁLLÁSBAN, MENEDÉKBEN, UTAZÁSI KÖLTSÉGEKBEN AMELYET M.O. AD NEKIK, PONTOSABBAN: IDE MENEKÜLŐ UKRÁN ÁLLAMPOLGÁROKNAK.....MERT AZ UGYE....SEMMI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!