Lehet-e harmadik világháború az ukrajnai konfliktusból? – Mandiner Vita pénteken!

2022. május 02. 18:09

A két hónapja tartó katonai konfliktusban Oroszország katonai fölénye miatt erősebb pozícióban van, stratégiájában azonban mintha megdöccent volna. A háború geopolitikai következményeiről Bartha Dániel és Demkó Attila kül- és biztonságpolitikai szakértők ütköztetik majd álláspontjaikat a Mandiner pénteki vitáján.

2022. május 02. 18:09
null

Az ukrajnai háborút mindkét félnek meg kell nyernie – sem Oroszország, sem Ukrajna és a mögötte álló nyugati katonai szövetség nem engedheti meg a vereség jelentette geopolitikai pozícióvesztést. A tét óriási, ezért törte át a gátat a hadviselés módszere a polgári célpontok lövetésével, a retorika pedig a nukleáris fenyegetés szintjére lépéssel.

A május eleji állapotok alapján mik a maximális háborús célok Oroszország számára, illetve melyik a legoptimistább forgatókönyv Ukrajna számára? Marad egy nyugati-orosz proxyháború, vagy valamilyen fordulat bekövetkeztével akár egy NATO-orosz konfliktussá is eszkalálódhat a helyzet? Ki mit veszthet, és mit érhet el?

Vitaestünkön két külpolitikai szakértő vonja meg a két hónapja tartó háború mérlegét, elemzi a változó orosz és NATO-stratégiát.

Vendégek: Bartha Dániel kül- és biztonságpolitikai szakértő, az Egyensúly Intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

A vitaest házigazdája Maráczi Tamás, a Mandiner főmunkatársa. 

 

Helyszín: Scruton MCC, 1113, Budapest, Tas vezér utca 3-7., Feneketlen-tó.

Időpont: 2022. május 6., péntek 18:00. 

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az eseményre regisztrálni ide kattintva lehet

 

Nyitókép: Mandiner

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. május 04. 00:10
"Ki mit veszthet, és mit érhet el?" A nyugat nem győzheti le Oroszországot, mert ahhoz el is kellene foglalnia. Amit se nem tehet meg, se nem tudna megtenni. Amiben reménykednek, hogy elérhetik, hogy Oroszország visszavonuljon. De Oroszország nem vonulhat vissza, mert azzal az USA-t és a NATO-t engednék a küszöbükre. Ami a legközvetlenebb fenyegetés számukra. Pláne egy visszavonulás után. Még ha arcvesztés nélkül vissza is vonulhatnának. Azt nem engedhetik meg. Most egy köztes zóna kialakítását végzik. Ami egy védőzóna is lehetne Oroszország és az ukrán proxyállam közt. De ezzel sem szűnik meg a fenyegetés, csak egy állóháborúvá csitul. Ukrajna és a Nyugat úgysem tudná elfogadni a területveszteséget. Az oroszok számára ebben a stádiumban, amit nem terveztek eredetileg, az egyetlen megoldás a végső győzelem, az ukrán hadsereg teljes megsemmisítése és utána egy békekötés a kívánt garanciáikkal. Ami után akár még vissza is kaphatná a függetlenségét Ukrajna. De enélkül kompromisszum már nem nagyon képzelhető el. Az pedig csak akkor történhet meg, ha a nyugat kimerül vagy kiszáll a konfliktusból. Ez is megtörténhet, hisz se Európában, sem az USA-ban nem túl fényesek a kilátások. A nyugat nem sokat nyerhet, csak egy szétlőtt Ukrajnát, ami nem is oldaná fel a konfliktust, viszont a helyreállítása horribilis összegekbe kerülne, és racionálisan Ukrajna eddig sem volt alkalmas az euroatlanti csatlakozásra, ebben az állapotában pedig még távolabb került tőle. Se Európai Unió, se a NATO nem engedheti be anélkül, hogy az súlyos károkat ne okozna számára. Egyszerűen nem biznisz számára, és hát Ukrajna finoman szólva sem egy kultúrállam, aminek az EU-ban lenne a helye, főleg így felfegyverezve, szétlőve, militarizálva. Ami egy komoly biztonsági veszély is. Ukrajna csak egy eszköz a nyugat számára Oroszország megtöréséhez. Amit az amerikai imperializmus vezérel, ami Oroszország határáig vagy azon túl akar terjeszkedni, aminek Oroszország ellenáll. Ez egy olyan spirál, amibe belelovalják magukat. Ezen pedig a nyugat nem nyerhet semmit, csak veszíthet. Főleg Európa. Európa egy semleges Ukrajnával nyerhetne csak. Az USA pedig azzal, ha nem egy utolsó rohammal szeretnék bevenni a kezükből kicsúszó világot, amit görcsösen markolnak. Hanem visszavonulnának a védhető racionális határaik mögé. Mert Ukrajna nem az egy Oroszországgal a szomszédságában. A Nyugat el fogja veszíteni ezt a háborút, amibe beleszállt. Mert nem történhet másként. Már akkor elvesztették, amikor beleszálltak. Lehet, hogy nagyon elhúzódik, lehet, hogy az oroszok nagy veszteségeket szenvednek addig, de nekik nincs más választásuk, mint győzni. Nincs hova hátrálniuk. Ez nem csak Oroszország agressziója Ukrajna ellen, hanem a Nyugat agressziója is Oroszország ellen. És nem most kezdődött, hanem a Majdankor. Amikor az USA beavatkozott Ukrajna sorsába, felborítva a status quo-t és ezzel fenyegetést okozva Oroszország számára. A háború azóta tart. Nyolc éve, nem két hónapja.
sorivo4
2022. május 03. 23:53
Világháborúról csak akkor beszélhetünk, ha abba a NATO-n és Oroszországon kívül mások is belépnének, mondjuk Kína is. Az pedig a nyugati világ végét jelentené. A NATO igazából ezt kockáztatja és vékony jégen táncol. Mert ha nyílt agressziót követ el, mások is megmozdulnak. Talán még a NATO is szakad.
sorivo4
2022. május 03. 23:42
Hamarosan jön vissza Trump és kiürül a kassza Ukrajna számára. Aztán kénytelenek lesznek tárgyalni a megmaradt területeik megtartásáról. Ha addig marad valami. Az Unió meg hamarosan belerokkan a saját maga okozta gazdasági válságba és leköti az annak nyomában járó társadalmi elégedetlenség.
barnabibambi
2022. május 03. 12:49
Már zajlik a 3. világháború ez tény,az is tény lesz hamarosan hogy atomháborúvá válik. Oroszországnak ez a célszerű döntés mert az egész fasiszta NATO támadja Oroszországot.Tehát itt az idő és atomtűzbe kell őket elhamvasztani.Tehát nem csak mondani kell hanem kötelezően meg kell tenni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!