Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek

2022. május 18. 09:44

Budapesten egy baloldali polgármesternek igenis ki kell raknia a szivárványos zászlót. Interjú.

2022. május 18. 09:44
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely

„– Ha már Tarlós… Sem ő, sem ön nem tudott országos politikai tőkét kovácsolni abból, hogy a legtöbb ember által közvetlenül választott vezető lett. Miért érné meg akkor a Fidesznek megszüntetni a közvetlen választást?

– Szerintem sem érné meg. Amúgy lehet olyan közvetlenül választott főpolgármester is, aki azon kívül, hogy milyen kávét igyon az irodájában, semmiről sem dönthet. De ez nem lenne sem a város, sem az ország érdeke. A fontos az, hogy a város által megtermelt gazdasági javak mekkora része jelenik meg a város költségvetésében. Jelenleg ez már kevesebb, mint két százalék. Az általam ismert európai városok közül nálunk van a legnagyobb elvonás. Botcsinálta miniszterelnök-jelöltként egyébként megtapasztaltam, hogy a legrosszabb pozíció, ahonnan el lehet indulni a kormányváltás irányába, a főpolgármesteri.

– Miért?

– Vidéki körzeteken múlik a választás, Budapesten viszont egy baloldali polgármesternek igenis ki kell raknia a szivárványos zászlót és bicikliutakat kell építenie.

– Ki kell raknia? Soros parancsa?

– Jaj, ne már! Úgy értem, európai nagyvárosokban ez teljesen természetes, mi is örömmel és magunktól raktuk ki. A fővárosi miliőben ez jól rezonál, a vidék viszont más.

– Mucsa?

– Dehogy. Egyszerűen más. Viszont könnyű megkreálni vidéken a hangulatot, hogy »a budapesti főpolgármester ne mondja meg nekünk, hogyan neveljük a gyerekünket«. Egyébként én nem is akarom megmondani. Szerintem jobban értem a magyar vidéket, mint az ellenzéki politikusok többsége.

– Szóval tényleg nem értik a vidéket.

– Nem csak a vidéket: az átlagembert. Irgalmatlanul elitista a magyar ellenzék. Intézményekről, struktúrákról, makróügyekről beszélünk állandóan. Nem arról, hogy ebben a faluban nincs háziorvos, hanem arról, hogy nincs egészségügyi minisztérium. Na, tessék, máris megszegem a magamnak tett ígéretemet és belebeszélek az ellenzéki politikába…

– Nem bánjuk. Tehát?

– Tehát földközelibb, emberközelibb, életközelibb politikát kellene összehozni az eddigieknél. Amikor arról szól az ellenzéki diskurzus, hogy bemenjenek-e a parlamentbe, letegyék-e az esküt, vagy ne, csak másnap – az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket.”

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carcess
2022. május 20. 06:54
Néha felébred, mond néhány kapitális baromságot, ez gerike. Dolgozni nem fog hiába várjuk.
LancelotDuLac
2022. május 19. 03:04
"Karácsony: nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek" ....Az viszont tény, hogy az ellenzék kormányzóképessége nagyon messze van attól, hogy Magyarországon választást nyerjen...Szerintem még így is jobb lett volna, ha nyerünk, de ha kettőt hátra lépve tekintek magunkra, azt mondom: nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra... Szánalmas ez a nyilatkozat - Karácsony mossa a saját pelenkáját és a vitathatatlan "bűnrészességét" a vereségben, inkább tovább gyalázkodik a többire, hogy képtelenek lettek volna kormányozni (ugyanolyan gerinctelen patkány, mint MZP - kollaboráns férgek), ergo: milyen jó, hogy így történt és visszalépett ennek az idiota MZP javara - főleg most, hogy kiderült mennyire igaza volt GyF-nek: "Bazd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged!"
Davidov
2022. május 18. 21:51
Miért kéne kirakni? Mindenkinek a magánügye, különvéleménye...nem KÖZÜGY!
Gyzoltan
2022. május 18. 20:52
"Budapesten egy baloldali polgármesternek igenis ki kell raknia a szivárványos zászlót" Remélhetőleg ennyi elég, hogy bukjatok a zsidóságotokkal, a szivárványos zászlótokkal, tokkal, vonóval...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!