Csaknem 200 millió dollárért kelt el Andy Warhol híres Monroe-portréja

2022. május 10. 09:10

A legendás mű négy perc alatt talált gazdára. A teljes vételárat jótékonysági célokra fordítják majd.

2022. május 10. 09:10
null

Andy Warhol egy Marilyn Monroe-t ábrázoló híres 1964-es portréja 195 millió dollárért (69,9 milliárd forint) kelt el egy hétfő esti New York-i aukción. Ezzel a szitanyomat lett minden idők legdrágább, amerikai alkotótól származó műve, egyben a legdrágább 20. századi műalkotás, amelyet nyilvános árverésen eladtak.

A Shot Sage Blue Marilyn című, 101,6-szer 101,6 centiméteres lenvászon alkotás a tragikus sorsú filmcsillag egy, a Niagara című film promózása során 1953-ban készült fényképén alapul, és Warhol legismertebb műve a Campbell leveskonzervet ábrázoló kép mellett. A mű a várakozásoknak megfelelő áron, négy perc alatt talált gazdára a Christie's manhattani székházának zsúfolásig megtelt aukciós termében.

Jótékonysági célra fordítják a teljes bevételt

Az ikonikus képet a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány bocsátotta áruba, amely

a teljes bevételt jótékony célokra (gyermekek egészségügyi ellátására és oktatására) fordítja.

A vásárlót nem nevezték meg, csak annyit tudni, hogy a győztes ajánlatot egy helyszínen lévő licitáló tette.

A Salvador Mundi az abszolút rekorder

Az eddigi 20. századi rekordot Pablo Picasso Les femmes d'Alger (version 0) című festménye tartotta, amely 179,4 millió dollárért kelt el 2015 májusában. Ezt megközelítő, 170,4 millió dolláros árat fizettek 2015 novemberében Amedeo Modigliani Nu couché című művéért.

Az abszolút árverési rekordot a Salvador Mundi című, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény tartja, amelyet 2017-ben vásárolt meg 450,3 millió dollárért a szaúd-arábiai trónörökös.

Andy Warhol korábbi legdrágább alkotása a Silver Car Crash (double disaster) című, autóbalesetet ábrázoló monumentális festménye volt, amelyet 105 millió dollárért adtak el 2013-ban.

(MTI)

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 10. 15:58
Nem rossz kép, ez legalább nem Picasso, látszik rajta, hogy kit ábrázol, de pár tízezer vagy pár százezer - elsősorban mérettől függ - forintért lehet jó festményeket venni. Befektetés? Hát az nem befektetés, hogy eladáskor jótékony célra költik a pénzt. Volt érték, nincsen érték.
minekkellregisztralni
2022. május 10. 10:22
Andy Warhol az anyjával magyar-ruszin keveréknyelven beszélt.
Dr. Greta Grünberg
2022. május 10. 10:10
Nem rosszak ezek a popart művek, de akkor már inkább Newman, meg Rothko, mindkettő tehetségesebb és termékenyebb volt, sokkal nagyobb ikonok, korszakos alkotók.
rem-ember
2022. május 10. 09:47
A legnagyobb Warhol gyűjtők mesterségesen tartják magasan a művei árát. Inkább kifizetnek egy ekkora összeget, így a saját Warhol festményeik értéke is növekszik. Az egész műkincsbiznisz hasonlóan működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!